Vrouw staat blij op een piste met een winterjas aan
  • Inspiratie

Skikleding wassen? Zo doe je dat!

28 november 2023 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 1 min

Skikleding wassen? Zo doe je dat!

Skikleding is essentieel voor een comfortabele en veilige ervaring op de piste. Maar hoe moet je nou je skikleding wassen? Maak je geen zorgen, in deze blog gaan we je stap voor stap meenemen in het was proces voor skikleding. Een kind kan de was doen!

Stap 1: Lees het label

Het begint allemaal met het lezen van het label van je skikleding. Hier vind je waardevolle informatie over hoe je jouw kleding het beste kunt wassen. Maar vermijd stomen, bleekmiddelen, wasverzachters en strijken om te voorkomen dat de technische eigenschappen van je kleding beschadigt raken en hierdoor niet meer werken.

Stap 2: Speur naar vuile plekken op je kleding

Voordat je begint met het wassen van je skikleding, controleer je de kleding op vuile plekken. Een spons of zachte doek kan wonderen doen om deze vlekken te verwijderen. Neem de tijd om je kleding te inspecteren en geef speciale aandacht aan gebieden die wat vuiler zijn. 

Stap 3: Check, check, dubbelcheck

Voordat je je skikleding in de wasmachine stopt, controleer je alle zakken en ritsen. Verwijder ongewenste objecten zoals zakdoekjes of handschoenen en zorg ervoor dat alle ritsen en klittenbandafsluitingen gesloten zijn. Houd de zakken wel open.

Stap 4: Losse bandjes en elastiek

Zorg ervoor dat de elastische bandjes van je kleding zo los mogelijk zitten. Dit voorkomt dat ze tijdens het wassen strak trekken en de stof beschadigt raakt. Een simpele stap die je skikleding in tact houdt.

Stap 5: Het wassen van je skikleding

Plaats één tot maximaal drie kledingstukken in de wasmachine en voeg per kledingstuk één dop wasmiddel toe. Houd de temperatuur laag, maximaal 30 graden. Kies voor een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel zoals de ‘Performance Wash’ uit de Kleding Onderhoudset van Grangers voor waterbestendige outdoor kleding. Laat de wasmachine extra spoelen, om zo alle zeepresten te verwijderen.

Optionele stap: impregneren van je skikleding 

Na het wassen kun je overwegen om je skikleding te impregneren. Het impregneren zorgt ervoor dat je kleding na de wasbeurt waterafstotend blijft. Volg de instructies op het impregneermiddel voor de beste resultaten.

Stap 6: Hang je kleding in de schaduw op

Hang ten slotte je gewassen kleding op in de schaduw om te drogen. Te veel zonlicht kan namelijk het materiaal beschadigen. Neem de tijd om je kleding te laten drogen.

Zo, je hebt alle stappen doorlopen en je kunt met een gerust hart genieten van je frisse en schone skikleding op de piste! Nu je skikleding klaar is, kun je je al voorbereiden op de volgende wintersportvakantie. Heb je nog geen idee waar je heen wilt? Lees dan hier ons blogartikel over Frankrijk of Oostenrijk als wintersportbestemming.

Wat vond je van dit artikel?