Skischoen met Boa-systeem
  • Activiteiten
  • Inspiratie

6 tips waar je op moet letten als je skischoenen koopt + bonus!

15 februari 2023 · Aangepast op 29 februari 2024 · Leestijd 3 min

Skischoenen kopen: 6 tips waar je op moet letten (+ bonustip!)

Skischoenen: ze zijn er in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk dat ze je goed passen, waarbij pasvorm, comfort, skiniveau en je persoonlijke wensen samenkomen. Want, zoals het bekende spreekwoord luidt: wie de verkeerde skischoen heeft, moet op de blaren skiën… Gelukkig is er door het grote aanbod voor iedereen dé ideale skischoen. Maar hoe kom je tot die perfecte match? Wij delen een aantal handige tips, zodat je skivakantie niet meer stuk kan. En jouw voeten ook niet.

1. De voetanalyse: kijk verder dan je schoenmaat

Bij Vrijbuiter kijken we verder dan alleen je schoenmaat. Of je skischoenen écht lekker zitten, hangt af van de lengte, breedte, hoogte en vorm van je voet. Onze specialisten voeren een complete voetanalyse uit om de beste pasvorm te garanderen.

2. De flex-index: flex je skiskills

Bij skischoenen wordt er altijd een flex-index aangegeven. Hoe hoger de flex-index, hoe stijver de schoen. Maar laat je niet voor de gek houden: het kan ook met je gewicht te maken hebben dat je een hogere flex-index nodig hebt. Want als je meer druk uitoefent op je ski’s, moeten deze ook stijver zijn.

YT_Patrick_Skischoenen
Video afspelen

In de meeste winkels, en ook bij Vrijbuiter, vind je skischoenen met een flex-index tussen de 70 en 120. Als je nog net niet op je ski’s geboren bent en je techniek tot in de puntjes beheerst, wil je dat jouw schoenen je ski’s direct aansturen. Ga dan voor een hoge flex-index (100-120). Ben je beginner? Dan wil je juist niet dat je schoenen (en dus ski’s) reageren op iedere beweging, maar dat er – letterlijk – wat ruimte is voor fouten. Ga dan voor een lagere index.

3. Overleg: de specialist weet raad

Laat je adviseren. Bij Vrijbuiter hebben we al zóveel skischoenen gezien, dat we je precies kunnen vertellen welke schoen bij je past. Hoe stijf moeten je skischoenen zijn? Wat is je ski-niveau? Wat past goed bij jouw ski-stijl? Onze adviseurs bombarderen je niet alleen met vragen, maar stellen gerichte vragen om te ontdekken welke skischoen bij jou past. Persoonlijk, net zoals het hoort. Voor je het weet stuif jij door de poedersneeuw, en trek je het eerste spoor over de net geprepareerde piste. Schoenen aan en gaan!

4. Passen, passen, passen!

Zonder skipas kom je nergens. En zonder je schoenen te passen red je het waarschijnlijk ook niet ver. Op basis van het gesprek selecteren onze specialisten meestal 3 à 4 modellen met de juiste flex-index die goed bij jou zouden kunnen passen. En dan is het: passen, passen, passen maar! Je trekt ze aan en gaat staan.

Neem de tijd om skischoenen te passen en voelen. Laat ze minimaal 5 tot 10 minuten aan je voeten zitten. Onze adviseurs kunnen uiteraard met je meedenken en weten precies waar ze op moeten letten tijdens het passen. Zitten je tenen tegen de schoen aan? Mooi. En als je nu je knieën buigt, krijg je dan een beetje ruimte tussen je tenen en je schoen? Perfect. Oké, dan moet je dus wel hebben gepast met een paar skisokken hè? Trek dunne skisokken aan voor optimale overdracht van bewegingen. Oh, en zorg ook dat je een comfortabele broek aanhebt bij het passen. Eentje die je kunt oprollen (geen spijkerbroek, thank us later).

5. Comfort: het gaat ook om de binnenkant

Past de schoen, maar zit hij niet echt lekker? Skischoenen zijn geen pantoffels, maar comfort is zeker wel belangrijk. Kijk naar het type binnenschoen. Zijn er vervelende naden of randen die je voelt prikken? Don’t do it. Maar een stuk dat wat strak aanvoelt, daar is wél wat aan te doen. Alle modellen die we verkopen kunnen we voor je ‘bootfitten’. Dan vormen we de schoen naar jouw voet.

6. Customize: van bootfitting tot op maat gemaakte zooltjes

Om ervoor te zorgen dat jouw skischoenen als gegoten zitten, raden we aan om ze nog te personaliseren. Met behulp van onze boot-fitting machine kunnen we de liners ter plekke verwarmen, zodat ze perfect naar jouw voet vormen. Ook kunnen we op maat gemaakte zooltjes voor je creëren. Hiermee voorkom je dat je na een half uurtje skiën last krijgt van ongemakkelijke plekken, ook wel de vijf punten: je voet kan gaan doorzakken en dan krijg je last van de zijkant van je voet, je tenen, de binnenkant van je enkel, of van je scheenbenen.  maar zorgen er ook voor dat je steviger staat in je skischoenen en je voeten warmer blijven.

Op maat gemaakte zooltjes bieden niet alleen comfort, maar hebben daarnaast nog twee bijkomende voordelen: Je staat een stuk vaster in je skischoen en je doorbloeding blijft een stuk beter, zodat je een stuk warmere voeten houdt.

7. Bonustip!

Skischoenen aangeschaft, lekker tochtjes mee gemaakt? Gooi ze dan niet zomaar op zolder na de wintersport. Trek je je schoenen voor de laatste keer uit? Haal je binnenschoen er ook uit en laat je schoenen én binnenschoenen goed drogen. Daarna doe je de binnenschoen weer terug, sluit je de gespen en dán kunnen ze naar zolder. Of mee naar de volgende ski-trip.

Naast skischoenen heb je natuurlijk ook de latten nodig. Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van ski’s.
Bekijk ook onze handige paklijst voor de wintersport, afvinken maar!

We hopen dat je genoeg aan deze info hebt gehad, en kom vooral langs in onze Winterstore in Zaandam voor persoonlijk advies, een voetanalyse en een customized zooltje!⁠
Lees al onze activiteiten blogs!

Wat vond je van dit artikel?