Tent onder een oude eik
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Slapen onder een oude eik

2 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Slapen onder een oude eik, op fietsafstand van Leiden

Deze zomer zou ik gaan kamperen in de Ardennen. Een trip vol lange wandelingen en kajaktochten door de bossen. Net als velen andere besloot ik dit jaar echter niet naar het buitenland af te reizen, maar het avontuur dichter bij huis te zoeken. Het voordeel: ik kan op mijn fiets naar de kampeerplaats om daar heerlijk te slapen onder een oude eik.

Er nog even op uit

Mijn vakantie is alweer over als ik besluit toch nog te gaan kamperen dit jaar. Na een paar dagen regen lijkt het weer op te klaren. Via Campspace vind ik een leuk plekje in de buurt voor een overnachting in de buitenlucht. Als donderdagmiddag de klok 6 uur slaat, klap ik nog enigszins gestrest mijn laptop dicht en spring ik op mijn fiets. Op naar de eenzame eik in het weiland!

Gisteravond had ik mijn fiets al voorbereid. De tent hangt aan het stuur. Onder mijn zadel hangt een tas met mijn slaapzak, een boekje en een sinaasappel en in mijn frametas zitten een lampje en wat energierepen. Zodra ik buiten sta voel ik me vrij. M’n fiets en het minimale beetje bagage is alles wat ik de komende dag bij mij draag. Even voel ik me los van de wereld vol regels en zorgen.

Op de fiets richting kampeerplek

De fietstocht is niet lang. Van deur tot weiland is het ongeveer 25 kilometer. Met een beetje doortrappen is dat net geen uur fietsen. Ik besluit het rustig aan te doen en te genieten van de reis. Met goede reden, want de weg richting mijn slaapplek is prachtig. De drukte van de stad wissel ik al snel in voor natuur en mooie vergezichten. De zon staat op mijn gezicht en ik besluit de muziek in mijn oren weg te leggen en te genieten van de omgeving.

Het laatste stukje is wat zoeken en na een verkeerde afslag weet ik de kampeerplek toch te vinden. Terwijl ik nog wat zoekend het erf op rijd, staat Nicolet al voor de deur om mij vriendelijk te ontvangen. Ze is samen met haar man eigenaar van de boerderij en laat me zien waar ik vanavond mijn tentje neer kan zetten. Het is een ruim weiland met in de hoek een grote, oude eik. Omringt door water voelt het alsof ik op mijn eigen eiland ben geland.

 

Een koude, maar heerlijke nacht

Ik zet in alle rust mijn tent op terwijl de zon langzaam zakt. Als ik klaar ben zit de schemer er al goed in en heb ik nog een uurtje genoeg licht om te lezen. Ik kom helemaal tot rust en besef me dat ik vaker de tijd wil nemen om een goed boek te lezen. Zodra het buiten donker is, koelt het snel af en klim ik mijn slaapzak in.

Echt slapen doe ik niet. Met mijn minimale bepakking kan ik weliswaar goed fietsen, maar zonder kussen of matje ligt het niet echt lekker en heb ik moeite met in slaap komen. Pas rond een uur of vier val ik in slaap, om twee uur later alweer wakker te worden. Toch doet het niets af aan mijn stemming. Ik geniet ervan buiten wakker te worden en de weilanden uit de ochtendmist te zien opdoemen.

Na een simpel ontbijtje, een sinaasappel en een energiereep, pak ik mijn spullen weer in. Met natte schoenen van de ochtenddauw en de ijzige kou in mijn spieren stap ik vol rust weer op mijn fiets. Nog geen 14 uur eerder sloot ik gehaast mijn laptop af, nu voel ik me alsof ik er een week vakantie op heb zitten. Dat ga ik vaker doen! #adventureawaits

Lees ook wat een goede nachtrust in de natuur met je doet!

Over Dylan Haanappel
Ooit was hij surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Zijn professionele leven begon op kantoor, maar hij realiseerde zich al snel dat een leven lang binnen zitten niets voor hem was. Op Dylan gaat naar buiten deelt hij zijn reis naar een leven in de buitenlucht en inspireert anderen om ook meer naar buiten te gaan. De komende maanden trekt hij voor Vrijbuiter het land in, op zoek naar onverwachte avonturen dicht bij huis.

Wat vond je van dit artikel?