Wandelaar met de wandelschoenen over de schouder
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Starten met wandelen

15 november 2022 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 2 min

Starten met wandelen: het 4-stappenplan

Het is slim, vooral als je vaker lange wandelingen maakt, om wandelen serieus te benaderen. Wij helpen je graag op weg met een 4-stappenplan!

Stap 1. Stel jezelf een wandeldoel

Voordat je begint met wandelen is het aan te raden om eens rustig met jezelf in overleg te gaan en te bepalen wat je wilt bereiken met wandelen. Is het een droom om de Nijmeegse Vierdaagse een keer uit te lopen? Wil je graag een paar kilo afvallen? Of vind je het gewoon lekker om gezond bezig te zijn? Afhankelijk van het door jou gekozen doel kies je de juiste voorbereiding, materialen en training. Hang je doel op het prikbord of de deur van de koelkast en kijk er iedere dag even naar.

Stap 2. De juiste schoenen en kleding

Afhankelijk van je wandeldoel, is de volgende stap om goede wandelschoenen en fijne wandelkleding te bemachtigen. De keuze voor juiste wandelschoenen hangt voor een deel af van jouw persoonlijke voorkeur, maar wordt ook sterk bepaald door je wandeldoel. Heb je een lange hike door de bergen op de planning staan, kies dan voor een stevige wandelschoen. Loop je voornamelijk op verharde wegen of op bospaden, kies dan voor een soepele wandelschoen. Stevig of soepel, kies altijd voor een schoen die perfect om je voet past en waarin je voeten niet gaan schuiven.

Naast goede schoenen is fijne wandelkleding ook een must-have. Omdat wandelen een sportieve activiteit is, kies je bij voorkeur voor ademende kleding. Ga bij koudere temperaturen altijd voor het 3-lagensysteem, met een onderlaag die je droog houdt, een tussenlaag die isoleert en een buitenlaag die je beschermt tegen wind regen en kou. Laat je bij de keuze voor de juiste schoenen en kleding altijd op maat adviseren door een wandelspecialist. Wij helpen je graag!

Stap 3. Werk aan je techniek

Schoenen en kleding op orde? Dan is het tijd voor de volgende stap: wandelen. Gelukkig weet iedereen hoe dat moet, dus op naar de volgende stap. Ho, wacht even! Dat iedereen kan lopen betekent niet dat iedereen goed wandelt. Als je technisch goed wandelt, word je minder snel moe, hou je het wandelen langer vol en verklein je de kans op blessures. Enkele tips: zorg voor een goede lichaamshouding en hou je rug recht, leun niet te veel naar voren of naar achteren, maar hou je lichaam lekker centraal. Kijk altijd (zo’n 10 meter) voor je uit en zo min mogelijk naar de grond, hiermee dwing je een goede houding van je nek en hoofd af en voorkom je klachten. Zet verder niet te grote stappen en hou je armen en handen ontspannen naast je lichaam.

Stap 4. Trainen

Je hebt nu de juiste spullen en je wandelt als een echte pro, vol zelfvertrouwen met een verfijnde wandeltechniek. Dan rest er nog één ding: trainen. Om jouw persoonlijke doelstelling te behalen is het verstandig om een trainingsschema op te stellen. Dit geeft je structuur en het is een fijne stok achter de deur. Online vind je voor bijna elk wandeldoel een schema op maat, bekijk bijvoorbeeld de wandelschema’s op wandel.nl eens. Overweeg ook om in een groep te wandelen. Er bestaan heel veel wandelclubs en verenigingen waar je je bij kan aansluiten. Als je onderweg gezellig kletst, vliegen de kilometers je namelijk om de oren.

Heel veel wandelplezier! Heb je nog vragen? Laat het ons weten, we staan altijd voor je klaar.

Lees ook deze handige tips over wat allemaal in je rugzak meeneemt tijdens een wandeling!

Wat vond je van dit artikel?