Moeder en dochter voor de tent
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Tent kopen, waar moet je op letten?

10 oktober 2022 · Aangepast op 12 maart 2024 · Leestijd 3 min

Tent kopen, waar moet je op letten?

Na dat exotische tripje door Azië is het tijd voor een nieuw avontuur: je gaat kamperen! Het wordt misschien Zeeland. Of toch ergens in een bos in Frankrijk. Je overweegt om een tent te kopen, maar waar moet je op letten? We’ve got your back. We hebben voor jou een aantal belangrijke tips en adviezen op een rij gezet. Dan weet je meteen wat voor tent je nodig hebt als je ‘s zomers gaat kamperen in de Algarve. Alvast één hint: het is waarschijnlijk geen polyestertent!

Stap 1: Wat past bij jouw vakantieplannen?

Wat wil je doen met je tent? Er in slapen natuurlijk. Dat begrijpen we, maar wat zijn jouw vakantieplannen? Voordat je überhaupt een tent koopt, denk dan na over de volgende zaken:

  • Naar welk gebied je gaat
  • Je gaat rondtrekken of op één plek blijft
  • Hoeveel ruimte je nodig hebt

Als je niet zo vaak hebt gekampeerd, weet je waarschijnlijk niet wat je allemaal nodig hebt. Maar je weet wel wat je wilt gaan doen op vakantie. Ga je drie weken de Spaanse zonnestralen opzoeken? Of een weekje buitenpret op de Veluwe? Stel, je blijft in Nederland, dan kun je kiezen voor een zwaardere tent omdat je niet ver hoeft te reizen. Ga je voor een Europese roadtrip waar je verschillende iconische plekken aftikt? Dan kan gewicht een belangrijkere rol spelen. Naast gewicht is materiaal ook een cruciale factor. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld polyester of katoen.

Polyester is warmer en katoen ademt beter. Ga je in de zomervakantie naar een warm land? Ga dan voor een katoenen tent, daar word je minder snel uit gebrand. Katoen gaat over het algemeen ook langer mee. Het nadeel is dat het materiaal zwaarder is en minder snel opdroogt. Als je je tent na een fikse regenbui in je auto gooit, mag deze hier niet te lang in blijven zitten. Anders gaat hij schimmelen. Zodra het zonnetje schijnt gooi je de doeken even over een picknicktafel en is het zo opgedroogd. Ga je op rondreis door de Pyreneeën en wil je een lichtgewicht tent die je makkelijk opzet? Kies dan een polyestertent. Heb je meer ruimte en vertoef je op één plek? Dan wordt katoen aantrekkelijk.

Stap 2: Hoeveel ruimte heb je nodig?

Bedenk met wie je op vakantie gaat en hoeveel leefruimte je nodig hebt. In de zomervakantie spelen de kinderen veel buiten. Jij zal ook veel in de vrije natuur te vinden zijn met een verkoelend biertje in de hand. Je gebruikt je tent meer om in te slapen en om spullen in op te bergen. Maar zodra de eerste dikke regendruppels vallen rent de hele familie de tent binnen. Helaas is jullie tent net iets te klein. Het resultaat? Twee verveelde hyper koters en chagrijnige ouders. De vakantiepret is ineens ver te zoeken. Dit scenario kun je heel makkelijk voorkomen. Hoe? Kies een tent met een leefruimte waar stoelen en een tafel inpassen. Kijk ook of er voldoende slaapplek is en met een divider erin zorgt dit voor meer privacy. Zijn jullie met twee personen? Dan kan het alsnog prettig zijn om een grotere tent te kiezen. Zo hoef jij ’s ochtends niet klungelig je broek aan te trekken terwijl je op je luchtbed ligt.

 

Stap 3: Hoe comfortabel wil je het hebben?

Oké, je weet waar je vakantie naartoe gaat. Wat voor materiaal je kiest en hoe groot je tent moet zijn. Daarnaast is gemak ook een belangrijke factor. Stel je gaat met een polyestertent naar een warm gebied, dan is het fijn als je tent ook ventilatiemogelijkheden heeft. Met een polyestertent is het heel aangenaam als de zijkant open kan en al helemaal als er een horrengaas in zit. Dan kan je tent helemaal open zonder dat er beestjes je binnentent inkruipen. Zo hoef jij niet op spinnenjacht en kan de boel zoveel mogelijk doorwaaien.

Grondzeil

Een grondzeil met een vaste kuip is ook een extra bonuspunt. Dit is een sterk grondzeil dat strak aansluit op de tent. Hierdoor houd je vocht en vuil buiten de tent. Stel dat je onderaan een heuvel staat en er komt een stortbui, dan stroomt er geen water je tent in. Mooi toch?

Slaapcabine

Veel tenten hadden in het verleden een witte slaapcabine. Bij de eerste zonnestralen werd je meteen wakker door het licht. Tegenwoordig zijn de meeste tentcabines zwart. Ze houden meer zonlicht tegen, waardoor het ’s ochtends langer donker blijft. Dat komt mooi uit. Dan kunnen de borrels bij de buren langer door 😉

Tunneltenten

Wil je bij het opzetten van de tent niet het gevoel krijgen alsof je mikado speelt? Tunneltenten zijn ideaal, al helemaal voor beginnende kampeerders. Ze zijn eenvoudig op te zetten én je hebt meer ruimte. De stokken doe je erdoorheen, je brengt hem op spanning en zet hem achter vast. Je hebt niet de verwarring welke stok waarin moet. Minder gedoe? Dan is een tunneltent ideaal.

Stap 4: Wat zeggen ervaringsdeskundigen?

Je hebt nu misschien een idee van wat je wilt, maar er lopen bij Vrijbuiter doorgewinterde kampeerders rond die je precies kunnen vertellen wat voor jou handig is. Of niet. Kom gerust langs in één van onze winkels en laat je verder adviseren door onze tenten-experts.

Al eens een opblaastent overwogen? Ontdek hier de voordelen van een opblaasbare tent!

Wat vond je van dit artikel?