Dansende mensen in de regen
 • Activiteiten
 • Inspiratie

Tips bij regen op de camping!

9 oktober 2022 · Aangepast op 9 april 2024 · Leestijd 4 min

Tips om het droog en leuk te houden bij regen op de camping

Regen die romantisch op het tentdoek tikt, gezellig spelletjes spelen onder de luifel en kinderen die lekker rondstampen in de plassen. Regen op de camping hoeft echt geen ramp te zijn. Hoe je het beleeft hangt voor een groot gedeelte af van hoe goed je voorbereid bent en hoe je er mee omgaat. Met deze tips beperk je de regendip!

Zo blijven jij en je tent droog

Tikkende regen op het tentdoek is natuurlijk een heel fijn geluid maar dan moet het binnen wel droog blijven. Zo kun je ook  je er ook van de regen genieten. Zorg er dus voor dat je de juiste kampeerspullen mee hebt genomen om de regen buiten te houden.

 • Kies de juiste plek: een beetje voor de hand liggend maar probeer bij het uitzoeken van je kampeerplek te kiezen voor een hooggelegen plek. Dit zijn vaak de plekken waar het gras het minst groen is en je dus niet ineens in een meer kampeert.
 • Laarzen: door soppende schoenen of glibberige slippers kun je het snel koud krijgen. Neem dus een paar laarzen mee. Vooral voor kinderen onmisbaar want wat is er nu leuker dan in plassen stampen?
 • Ducttape: blijken de naden van je tent toch niet helemaal waterdicht dan is ducttape de ideale redder in nood.
 • Vast kuipzeil of opblaasbaar kuipzeil: dit zorgt er voor dat vocht niet van onderaf je tent in komt en kou en condens vormt.
 • Tarp of luifel: vooral als de regen wat langer aanhoudt is het fijn als je wat extra droge ruimte kunt creëren. Met een tarp of luifel is dat snel geregeld.
 • Scheerlijnen en haringen vast: uit gemak zet je soms niet alle scheerlijnen en haringen vast. Bij regen is het juist zaak om vóór de regenbui je tent wel strak te spannen zodat de regen er goed af kan lopen.
 • Nokbogen: kampeer je met een caravan of camper? Dan kunnen extra nokbogen handig zijn om waterzakken op het tentdak te voorkomen. Je kunt ook als het niet te hard waait de tentstokken aan weerszijden laten zakken om het water makkelijker te laten aflopen.
 • Ventileer: als het buiten regent wordt het binnen ook sneller vochtig door condens. Zorg dus dat je ook bij regen goed blijft ventileren. Probeer bijvoorbeeld buiten te koken onder de tarp of luifel.

Regen kondigt zich altijd aan

Eén van de dingen die kamperen fijn maakt is het buiten zijn. Je voelt de natuur en de weersinvloeden constant. Je leert het weer dan ook steeds beter lezen en voorspellen. Inmiddels heeft iedere kampeerder bijna een buienradar op zijn smartphone maar die heeft het lokaal toch niet altijd bij het rechte eind. Je zintuigen zijn vaak nog een betere voorspeller van regen. Let maar eens op de volgende tekenen:

 • Vogels: vliegen de zwaluwen massaal laag of blijven meeuwen aan de grond dan komt er vaak regen aan.
 • Muggen: neemt het aantal muggen en vliegen dat je ziet ineens flink toe dan kun je ook de tarp gaan opzetten.
 • Wolken: de vorm van de wolken voorspelt of er regen komt. Dit kost wat tijd om te leren. Het gemakkelijkste zijn cumulus wolken te herkennen. Zien de wolken er uit als torentjes dan komt er regen aan.
 • ‘A red sky: at night is a sailors delight’ en ‘Ochtendrood is water in de sloot.’ In het Engels en Nederlands omdat ze dan beter uit elkaar te houden zijn.
 • Krullen: voel je dat je haar ineens gaat krullen of zie je dat de bladeren van een eik opkrullen dan komt dat door een hogere luchtvochtigheid wat regen aankondigt.
 • Dauw: is het gras ’s ochtends nat dan was het een nacht zonder veel wind of wolken en is de kans groot dat het die dag droog blijft.

Zo hou je het leuk bij regen

Het grote voordeel van buitenleven is dat je dan pas echt merkt hoelang een regenbui duurt. In negen van de tien gevallen niet langer dan een kwartier en in Nederland zijn er eigenlijk maar 22 echt natte dagen per jaar. Dat valt toch best mee? Als je zo’n dag treft is de kans dus groot dat het morgen weer beter is en kun je er maar beter het beste van maken. Daarom wat tips over wat je kunt doen terwijl je wacht tot het droog wordt.

 • Bordspellen: ben je gek op spellen? Stop er dan standaard een paar in je kampeerkist of caravan na een spelletje Catan, Carcassonne of Ticket to Ride is het vast alweer droog.
 • Leesuurtje: Lekker warm onder de deken op je (lucht)bed in een boek of strip duiken terwijl de regen romantisch op het dak tikt.
 • Knutselmiddag: voor de kinderen is het fijn als er wat knutselspullen, touw, kleurtjes of een kinderzakmes zijn. Dan kunnen ze bijvoorbeeld pijl en boog maken of boot bouwen.
 • Campingbios: als de regen wat langer duurt beginnen we ook weleens een campingbios. Met zijn allen op het bed een filmpje kijken op de telefoon of tablet die we thuis al gedownload hebben.
 • Eropuit: regen dagen zijn vaak ook de perfecte dagen om er op uit te trekken. Een dag naar een pretpark (De helft is vaak toch binnen en je hoeft niet lang te wachten.), een museum, winkelcentrum of gewoon regenkleding aan en wandelen in het bos waar je toch minder van een regenbui mee krijgt.

Kamperen in de regen is echt geen ramp

Een goede voorbereiding, een open mindset en een blik op de weervoorspellingen. Dat laatste mag ook gewoon op de app hoor als je het te ingewikkeld vindt om de wolken te bestuderen. Met die drie dingen is een dagje regen op de camping eigenlijk best gezellig.

Nu je weet dat een beetje regen geen reden is om je tegen te houden is het tijd om een leuke camping uit te zoeken. We helpen je graag opweg met deze 5 stappen.

———–

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor Expeditie Vrijbuiter deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

 

Wat vond je van dit artikel?