Regen kondigt zich altijd aan
Eén van de dingen die kamperen fijn maakt is het buiten zijn. Je voelt de natuur en de weersinvloeden constant. Je leert het weer dan ook steeds beter lezen en voorspellen. Inmiddels heeft iedere kampeerder bijna een buienradar op zijn smartphone maar die heeft het lokaal toch niet altijd bij het rechte eind. Je zintuigen zijn vaak nog een betere voorspeller van regen. Let maar eens op de volgende tekenen:
- Vogels: vliegen de zwaluwen massaal laag of blijven meeuwen aan de grond dan komt er vaak regen aan.
- Muggen: neemt het aantal muggen en vliegen dat je ziet ineens flink toe dan kun je ook de tarp gaan opzetten.
- Wolken: de vorm van de wolken voorspelt of er regen komt. Dit kost wat tijd om te leren. Het gemakkelijkste zijn cumulus wolken te herkennen. Zien de wolken er uit als torentjes dan komt er regen aan.
- ‘A red sky: at night is a sailors delight’ en ‘Ochtendrood is water in de sloot.’ In het Engels en Nederlands omdat ze dan beter uit elkaar te houden zijn.
- Krullen: voel je dat je haar ineens gaat krullen of zie je dat de bladeren van een eik opkrullen dan komt dat door een hogere luchtvochtigheid wat regen aankondigt.
- Dauw: is het gras ’s ochtends nat dan was het een nacht zonder veel wind of wolken en is de kans groot dat het die dag droog blijft.
Zo hou je het leuk bij regen
Het grote voordeel van buitenleven is dat je dan pas echt merkt hoelang een regenbui duurt. In negen van de tien gevallen niet langer dan een kwartier en in Nederland zijn er eigenlijk maar 22 echt natte dagen per jaar. Dat valt toch best mee? Als je zo’n dag treft is de kans dus groot dat het morgen weer beter is en kun je er maar beter het beste van maken. Daarom wat tips over wat je kunt doen terwijl je wacht tot het droog wordt.
- Bordspellen: ben je gek op spellen? Stop er dan standaard een paar in je kampeerkist of caravan na een spelletje Catan, Carcassonne of Ticket to Ride is het vast alweer droog.
- Leesuurtje: Lekker warm onder de deken op je (lucht)bed in een boek of strip duiken terwijl de regen romantisch op het dak tikt.
- Knutselmiddag: voor de kinderen is het fijn als er wat knutselspullen, touw, kleurtjes of een kinderzakmes zijn. Dan kunnen ze bijvoorbeeld pijl en boog maken of boot bouwen.
- Campingbios: als de regen wat langer duurt beginnen we ook weleens een campingbios. Met zijn allen op het bed een filmpje kijken op de telefoon of tablet die we thuis al gedownload hebben.
- Eropuit: regen dagen zijn vaak ook de perfecte dagen om er op uit te trekken. Een dag naar een pretpark (De helft is vaak toch binnen en je hoeft niet lang te wachten.), een museum, winkelcentrum of gewoon regenkleding aan en wandelen in het bos waar je toch minder van een regenbui mee krijgt.
Kamperen in de regen is echt geen ramp
Een goede voorbereiding, een open mindset en een blik op de weervoorspellingen. Dat laatste mag ook gewoon op de app hoor als je het te ingewikkeld vindt om de wolken te bestuderen. Met die drie dingen is een dagje regen op de camping eigenlijk best gezellig.
Nu je weet dat een beetje regen geen reden is om je tegen te houden is het tijd om een leuke camping uit te zoeken. We helpen je graag opweg met deze 5 stappen.
———–
Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor Expeditie Vrijbuiter deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.