Wandelaarster bovenop de berg
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Voorkom voetpijntjes in je wandelschoenen

13 april 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Voorkom voetpijntjes in je wandelschoenen

Een rondje buiten lopen met de hond, een wandeling in onze eigen omgeving, of op avontuur tijdens een meerdaagse bergwandeling: heerlijk! Maar, als je niet de juiste wandelschoenen hebt, kan dat leiden tot vervelende voetpijntjes. In deze blog zullen we de meest voorkomende voetklachten tijdens het wandelen bespreken en geven we je tips om die pijntjes te voorkomen.

Blaren

Blaren zijn waarschijnlijk één van de meest voorkomende voetklachten tijdens het wandelen. Ze worden veroorzaakt door wrijving tussen de huid, schoen en sokken. Om blaren te voorkomen, is het belangrijk om wandelschoenen te dragen die goed passen en niet te strak of te los zitten. Ook een goed ademende binnenzool voorkomt dat vocht en zweet in de wandelschoen opgesloten blijft. In onze winkel krijg je op maat advies welke Sidas zool het beste bij jouw voet past. Mocht je vaak last hebben van blaren, kijk dan eens naar wandelschoenen met een bredere leest of juist smalle leest. Omdat dit voor iedereen heel persoonlijk kan zijn is het goed om je te laten adviseren door onze specialisten.   

Hielpijn

Als je vaak last hebt van hielpijn, heeft dit in de meeste gevallen te maken met de onjuiste ondersteuning en demping van je wandelschoenen. Zooltjes van Sidas helpen bij het verlichten en voorkomen van pijn aan gewrichten en spieren door de juiste ondersteuning aan je voetboog. Voor een goede wandelschoen met een geïntegreerde demping raden wij je Meindl finale Lady mid GTX aan.

Hallux valgus

Hallux valgus, waar de grote teen naar binnen wijst en de voetboog naar buiten wordt geduwd en hierdoor ontstaat er een knobbel aan de grote teen die naar buiten steekt. Dit kan leiden tot pijn en ongemak tijdens het wandelen, vooral als de wandelschoen niet goed past of breed genoeg is. Een wandelschoen met een brede leest kan hier een goede oplossing voor zijn, omdat de voet meer ruimte krijgt in de breedte. Een goed wandelschoen merk voor een bredere leest is Hanwag. Een favoriet van onze wandelspecialist is de Hanwag Torsby Low SF Extra GTX & Hanwag Alta Bunion.

Eelt

Eelt kan ontstaan op verschillende plekken van je voet tijdens het wandelen. Doordat je huid wrijving en druk heeft, ontstaat er een harde hoornlaag. De meest voorkomende plekken waar eelt ontstaat tijdens het wandelen zijn de hielen, bal van de voet en de tenen. Als je veel last hebt van eelt is het goed om op te letten of je wandelschoenen breedt genoeg zijn, voldoende ondersteuning en de juiste demping heeft voor o.a. je hiel. Dit kan voor iedereen erg persoonlijk zijn. Met de juiste op maat geselecteerde Sidas zool wordt je voetboog beter ondersteund en de drukpunten verlicht.

Scheenbeenklachten

Klachten aan het scheenbeen noemen we ook wel ‘shin splints’. Je voelt na afloop van je wandeling een zeurderige pijn in je scheenbeen. Na verloop van tijd kan ook het wandelen pijnlijk worden. Overbelasting is meestal de oorzaak van klachten aan het scheenbeen, maar ook verkeerde wandelschoenen of een standsafwijking van je voet kunnen een oorzaak zijn. Bij dit laatste kunnen inlegzolen een oplossing zijn. Ook compressiekousen kunnen helpen bij scheenbeenklachten. Neem rust totdat de klachten verdwenen zijn en begin daarna weer rustig met het opbouwen van je wandelafstand. Wandel, zeker als je net weer begint, op zachte ondergrond.

Het vinden van de juiste wandelschoenen voor jouw voeten kan soms een uitdaging zijn. Maar niets is zo fijn dat jij straks comfortabel en pijnvrij kan gaan wandelen en puur kan genieten van je omgeving en wandelavonturen.

Try-outside belofte 

Vrijbuiter vind het belangrijk dat iedereen de juiste wandelschoen vindt. Daarom zeggen wij: “Try them outside!” Bij aanschaf van een wandelschoen krijg je een testperiode van 14 dagen. Als de wandelschoen niet bevalt, zelfs als je buiten gewandeld hebt, mag je de wandelschoen gratis ruilen voor een ander paar of een waardebon. Zo vind jij altijd de geschikte wandelschoen.

Gratis voetanalyse

Je ziet dat bij veel van de pijntjes advies op maat veel kan voorkomen. Daarom adviseren we ook wandelschoenen in de winkel te kopen. In de winkel kunnen we uitgebreid analyseren welke pasvorm goed bij jouw voeten passen, de breedte die je voeten nodig hebben en kunnen we je goed adviseren voor de juiste ondersteuning.

Disclaimer

Voor échte pijnklachten raden wij altijd aan om je huisarts of fysio te laten raadplegen om erger te voorkomen.

Lees ook deze 10 redenen waarom je elke dag een half uur zou moeten wandelen!

Wat vond je van dit artikel?