• Inspiratie

Tolwegen en milieustickers per land

Deze tolvignetten en milieustickers heb je nodig per land

Als je met de auto of camper op vakantie gaat in Europa kom je hoogstwaarschijnlijk meerdere tolwegen tegen. In elk land gelden weer andere regels omtrent tolvignetten en milieustickers. Voordat je op vakantie gaat moet je tegenwoordig haast een halve studie doen om geen boete te krijgen voor rijden zonder tolvignet of milieusticker. Om het iets makkelijker voor je te maken zetten we alle vignetten die je per 2022 in Europa nodig hebt voor je op een rij.

België

In België wordt op de snelwegen geen tol geheven. Een uitzondering hierop is de Liefkenshoektunnel bij Antwerpen die onder de Schelde doorloopt. Deze tunnel vormt de verbinding tussen de A12 (Bergen op Zoom – Antwerpen) en de N49 (Antwerpen – Zelzate). Dit is een veel gebruikte tunnel vanaf de Nederlandse grens. Hier wordt wel tol geheven. Deze kan contant of met credit card worden betaald.

Frankrijk

Tol
Zoals de meeste vakantiegangers inmiddels wel weten wordt in Frankrijk tol geheven op de meeste snelwegen. Het tarief is afhankelijk van de klasse waar de auto, combinatie of camper in valt. De klasse wordt bepaalt door het type voertuig en de hoogte. Hierbij gaat men uit van de hoogte exclusief eventuele dakkoffer of fietsenrek. Op de Franse tolwegen kun je contant, met pin of credit card betalen. Ook is er sinds een aantal jaren een tolbadge beschikbaar. Hiermee kun je gewoon doorrijden en wordt de rekening achteraf gestuurd. Er zijn ook tolbadges die naast Frankrijk ook geldig zijn voor alle tolwegen in Spanje, Portugal en Italië. Deze tolbadges kunnen in Nederland aangeschaft worden bij de ANWB en de prijs hangt af van het aantal landen waarvoor de tolbadge geldt.

Milieusticker
Er zijn stickers in zes categorieën. De categorie wordt bepaald door het type voertuig, mate van CO2-uitstoot en de leeftijd van het voertuig. De sticker heet in het Frans officieel certificat qualité de l’air. Een milieusticker is geldig in heel Frankrijk maar de beperkingen die voor een sticker gelden, kunnen per stad verschillen. Check dus goed wat de regels zijn voor jouw voertuig per stad. De milieusticker is via de officiële website certificat-air.gouv.fr te bestellen, doe dit op tijd! Het kan tot 10 werkdagen duren voordat je hem in huis hebt.

Luxemburg

Toeristen hoeven in Luxemburg geen tol te betalen en er zijn geen milieuzones bekend.

Duitsland

Tol
Toeristen hoeven in Duitsland geen tol te betalen. Ook zware campers zijn vrijgesteld van tolheffing zolang ze niet worden ingezet voor het vervoer van goederen.

Milieusticker
In Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood. De kleur wordt bepaald door de uitstoot van je voertuig en is daaraan gekoppeld. Check welke regels voor jouw voertuig gelden. Let op: er zijn wat uitzonderingen; voor een doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland is geen milieusticker nodig. Bestel je sticker bij de ANWB of haal hem in Duitsland bij de ATU.

Spanje

Tol
Net als in Frankrijk zijn de meeste Spaanse snelwegen voor een deel tolwegen. Op de tolwegen worden drie verschillende klassen onderscheden. In welke klasse jouw auto, camper of combinatie valt is afhankelijk van het type voertuig en het aantal assen. De tol kan contant, met credit card of met de tolbadge betaald worden. Deze tolbadge zorgt dat je gewoon kunt doorrijden en is ook op Franse en Portugese tolwegen te gebruiken. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB. Er gelden daarnaast toltarieven voor de tunnels: Túnel del Cadí en de Túnel de Vallvidrera op de C16, de Túnel Artxanda op de AP 68 en de Tunél de Sóller op de C711 in Mallorca.

Milieusticker
Madrid en Barcelona hebben een milieuzone die alleen toegankelijk is voor voertuigen met een geldige milieusticker. De Spaanse milieusticker (distintivo ambiental) is niet te verkrijgen voor in het buitenland geregistreerde voertuigen, maar een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is ook in Spanje geldig.

Portugal

Tol
Ook in Portugal wordt op verschillende snel- autowegen tol geheven. Niet overal kan contant betaald worden. Op die trajecten kan met een prepaid-tolkaart, ticket, elektronisch kastje of Easytoll betaald worden. Op andere trajecten kunnen bestuurders van auto’s met een buitenlands kenteken achteraf tol betalen via een Engelstalige website. De handigste optie is de tolbadge die ook in Frankrijk en Spanje geldig is en welke bij de ANWB te bestellen is.

Milieustickers
In Portugal heeft vooralsnog alleen Lissabon een milieuzone.

Zwitserland 

Tol
In heel Zwitserland is een tolvignet verplicht voor alle personenauto’s, motoren én aanhangers inclusief caravans en vouwwagens tot 3.500 kilo. Voor de combinatie van een auto met aanhanger of caravan heb je dus twee vignetten nodig. Het tolvignet is een kalenderjaar + 2 maanden geldig en te verkrijgen aan de grens of bij postkantoren en tankstations in Zwitserland. Daarnaast is het ook vooraf online te bestellen of bij een ANWB winkel. Verder wordt er apart voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel tol gevraagd. De Gotthardtunnel is tolvrij.

Milieusticker
Genève heeft een tijdelijke milieuzone in de gehele stad Genève en delen van de gemeenten Carouge, Cologny, Lancy en Vernier. De milieuzone is van kracht tussen 6 en 22 uur, maar alleen wanneer er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Meer informatie voor je reis vind je in de Air2G2 app.

Oostenrijk

Tol
Ook op de Oostenrijkse snelwegen en autowegen is een tolvignet verplicht. Auto’s en motoren tot 3.500 kilo moeten een vignetsticker of digitaal vignet kopen. De sticker is online te bestellen of te koop bij een aantal grensovergangen en tankstations voor de grens. Het digitale tolvignet koop je via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder en leest je kenteken uit. Voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo (zonder aanhanger of caravan) moeten een zogenaamde GO-box hebben. Deze tolbadge is te koop bij tankstations aan de Oostenrijkse grens.

Italië

Tol
Eigenlijk alle snelwegen in Italië zijn tolwegen. Bij bemande poortjes kun je contant betalen maar bij de meeste tolpoorten kun je ook met je Nederlandse pin pas of credit card betalen. Ook voor Italië is er een tolbadge beschikbaar via de ANWB. Hiermee kun je gewoon doorrijden. Deze tolbadge is ook te gebruiken in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Milieusticker
In een aantal Italiaanse steden en op een aantal Italiaanse eilanden zijn milieuzones ingesteld. Sommige gebieden zijn in bepaalde periodes niet toegankelijk en voor andere gebieden, zoals Milaan, heb je een milieuvignet nodig. Bekijk dus goed welke regels gelden voor de stad die je gaat bezoeken!

———–

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor Expeditie Vrijbuiter deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

Meer handige blogs lezen? Hier vind je ze allemaal!

Wat vond je van dit artikel?