Man strikt zijn veters
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Trainen voor de avond4daagse

18 april 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Trainen voor de avond4daagse

Jij als stoere ouder hebt je samen met je kind(eren) ingeschreven voor de avond4daagse. Maar wat nu? Moet er getraind worden voor zo’n avond4daagse? Dit hangt af van jullie huidige conditie. Zijn jullie heel sportief, dan loop je de 4 × 10 km echt wel uit. Zijn jullie erfelijk belast met het luiaard-gen, dan is het tijd om in de benen te komen voor een training. Maar – maak je niet druk – trainen kan heel erg leuk zijn. Met onderstaande tips op zak maak je van elke wandeltraining een feestje.

1. Bepaal je eigen tempo

De avond4daagse uitlopen is het doel en niet als eerste over de finish komen. Begin tijdens de training met rustig wandelen en bepaal wat jullie favoriete looptempo is. Het is verstandig om in ieder geval één keer de volledige 5 km of 10 km te lopen, dan weet je precies wat je tijdens de avond4daagse kan verwachten.

2. Eten en drinken meenemen

Het is tijdens het sporten belangrijk om genoeg te blijven drinken, dit geldt ook zeker voor wandelen. Neem daarom altijd voldoende water mee om de trainingsdorst te lessen. Vergeet verder niet om wat lekkers voor onderweg mee te nemen, want van een flinke wandeling knort de maag. De voedzame energierepen van Clif Bar zijn in dit geval perfect!

3. Loop je nieuwe schoenen in

Heb je nieuwe wandelschoenen? Dan is deze training een mooi moment om je nieuwe stappers warm te lopen. Door je schoenen goed in te lopen verklein je de kans op blaren; de schoen wordt soepeler en gaat zich vormen naar je voet.

4. Loop met een oefengroepje

De avond4daagse loop je samen met een grote beregezellige groep mensen. Je denkt misschien dat trainen daarom minder leuk is, maar trainen hoef je ook niet alleen te doen. Je kent vast mensen in de straat of in de buurt die ook de avond4daagse gaan lopen. Vraag ze met jullie mee en maak er ook tijdens de trainingen een gezellige boel van!

5. Speel spelletjes onderweg

Ken je dat spel dat je iemand in gedachten moet nemen en dat de anderen moeten raden wie het is door vragen te stellen, die je alleen met ‘ja’ en ‘nee’ beantwoordt. Dit is een superleuk spel om onderweg te spelen. Of train behalve je beenspieren ook je stembanden en zing luidkeels je favoriete songs. Je zult zien dat als je lekker bezig bent, de kilometers je om de oren vliegen.

6. Beloon jezelf

Stel, op ongeveer 5 km afstand van je huis kun je héle lekker ijsjes eten, dan hebben wij een idee: hak je training in 2 stukken en geniet halverwege van een heerlijk ijsje. Geen lekkere ijscoboer in de buurt? Neem dan iets lekkers voor onderweg mee.

Lees ook hoe je blaarloos de avond4daagse door komt!

Wat vond je van dit artikel?