Hond op duinen in Terschelling.
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Unieke tips voor een weekendje weg in eigen land

21 maart 2024 · Aangepast op 3 april 2024 · Leestijd 4 min

Unieke tips van Vrijbuiters voor een weekendje weg in eigen land

Wij vroegen bij Vrijbuiter aan een grote groep kampeerders wat hun favoriete plek is voor een weekendje weg in eigen land. Voor écht avontuur hoef je namelijk niet zo ver van huis. Van Bronckhorst tot Biervliet, van Schalkwijk tot Barchem. Van een aantal plekken hadden wij ook nog nooit gehoord! Alle windstreken van Nederland kwamen voorbij. Wij vroegen zeven mensen om hun geheime tips met jullie te delen: sommige plekken wat bekender, sommige totaal onbekend. Wij kunnen niet wachten om deze plekken een bezoekje te brengen.

1. Bronckhorst – Vrijbuiter Joost

De achterhoek is vol mooie natuur en heeft een afwisselend landschap, maar ook kastelen, molens en gezellige dorpjes. Joost komt hier vandaan en als we hem vragen om een leuke kampeerplek zegt hij: “Er zijn eigenlijk teveel leuke campings, vooral kamperen bij de boer is erg leuk. Om er maar ééntje te noemen; Camping ‘t Uitzicht op landgoed Hackford is een kleine maar mooie boerencamping. Je hebt hier in de omgeving prachtige fietsroutes en wandelpaden, maar voor een dagje sightseeing zou ik het plaatsje Bronckhorst zeker aanraden”. 

2. Vlieland – Vrijbuiters Jurrien en Sara

Jurrien en Sara reizen al 1,5 jaar fulltime door Europa in hun elektrische camper. Ze hebben prachtige plekken bezocht; van de ruige westkust van Portugal tot de bergen van Slovenië. Toch keren ze altijd weer terug naar de Wadden en Vlieland: “Vlieland is de perfecte plek om uit te waaien. Het heeft het mooiste strand van alle Waddeneilanden, één overzichtelijk en knus dorp en is autovrij, waardoor het er heerlijk stil is. Kamperen doe je in de duinen bij Camping Stortemelk, op een steenworp afstand van het strand en met een eigen surfschool. Voor wat meer comfort is Badhotel Bruin altijd goed: dit klassieke hotel heeft heerlijke kamers met uitzicht op de Dorpsstraat.”

“De beste manier om het waanzinnige mooie Werelderfgoed de Waddenzee te ontdekken is per zeilschip. Wakker worden op de bodem van de zee tijdens een droogvaltocht is een van de tofste dingen die we ooit hebben gedaan.” Je leest meer over dit avontuur in de blog ‘night on the bottom of wadden sea op hun website greentraveljournal.com.

Credits: www.greentraveljournal.com,  Instagram: @theelectriccampervan

 

3. Barchem – Vrijbuiter Frederieke

Vrijbuiter Frederieke is het liefst buiten, altijd onderweg en bouwt ondertussen haar eigen campertje: “Barchem heeft vast niemand van gehoord en klinkt zelfs een beetje raar. Het is een dorp ergens naast Zutphen. Het is er heel rustig, bebost en heeft prachtige weiden. Je kan er verblijven in verschillende natuurhuisjes. Je hebt er een groot gebied met witte wieven, van die mistbanken die in een kuil blijven hangen. De locals hebben daar ook een spannend verhaal over, maar daar moet je zelf maar achter komen. Ook Zutphen is een fantastische stad om te bezoeken. Dus je kunt er lekker fietsen, wandelen, koffietjes drinken of Zutphen centrum bezoeken.” 

4. Voerstreek – Vrijbuiter Debby

Vrijbuiter Debby antwoordde gelijk enthousiast op onze vraag met: “Maastricht en dan eigenlijk de Voerstreek. Je hebt daar B&B Hoeve de Witte Gans, dat ligt op een geweldige landelijke locatie met een klein bakkershuisje en nog een aantal appartementen. In de omgeving kan je prachtige wandelingen maken. Ze zeggen zelfs dat het mooiste fietspad van Europa hier ligt, langs de Maas van Maastricht naar Eijsden.” Dit gebied hoort eigenlijk niet in dit rijtje ´weekendjes weg in eigen land´ thuis, want het is onderdeel van Vlaanderen. Maar een beetje grens hoppen is ook niet verkeerd.

5. Terschelling – Vrijbuiter Nienke

Vrijbuiter Nienke komt hier graag voor een weekendje weg met haar adoptiehondje, vriend en camper; Terschelling! Net zoals vele Nederlanders kan ze dagenlang verblijven op dit eiland. Ze vertelt: “Ik verblijf altijd het liefste op Camping de Kooi. Best een grote camping, maar wel heel knus en echt op het midden van het eiland. Je zal mij ook altijd vinden bij strandtent Kaap Hoorn, echt een heerlijke plek net onder de duinen. En voor prachtige natuurwandelingen en sterrenkijken mag je het Natuurreservaat Boschplaat niet overslaan.”  En ze zeggen dat het op Terschelling 20% minder regent en er 20% meer zonuren zijn dan in de rest van Nederland!

Instagram: @camper_fritsie89

6. Biervliet – Vrijbuiter Chantal

Ondanks dat Chantal ondertussen al een paar jaar rondtrekt met haar huisje op wielen, komt ze nog graag voor een weekendje weg in haar geboorteplek: Zeeuws-Vlaanderen. Het onderste gedeelte van Zeeland, wat eigenlijk alleen maar verbonden is met België. “Alleen voor de naam al zou je er naartoe gaan” lacht Chantal. “Bij Biervliet ligt natuurgebied De Braakman, wat een voormalige zeearm was van de Westerschelde. Je vindt er ook een grote plas waar je met een bootje op kan en er grazen zelfs Schotse hooglanders. Je kan slapen op vakantiepark Marina Beach. Een beetje gedateerde huisjes, maar je kan er vissen, windsurfen en nog veel meer. Vanaf Biervliet zijn ook de Zeeuws-Vlaamse stranden niet zo ver weg.”

7. Schalkwijk – Vrijbuiter Donny

Donny kwam per ongeluk een keer voor een weekendje weg terecht in het pittoreske Schalkwijk, net onder Houten en werd gelijk verliefd: “Eigenlijk ligt het naast Houten en Utrecht, dus een dagje in deze steden kan ook, maar toch ligt Schalkwijk midden in de natuur. Het dorp heeft een eigen vlag en ik kwam er tijdens de drukste week in Schalkwijk; de jeugdwielerronde ´Tour de Schalkwijk´, die heeft geleid tot vele bekende wielerhelden. Je kan er prachtig op de Lekdijk fietsen en zwemmen in één van de recreatiegebieden aan de Lek, maar ook het dorpje zelf heeft veel charme. Verblijven kan in een prachtige boerderij ‘De Zalm’ en in ‘Pand Pannekoek’ in Schalkwijk kun je echt nog ouderwets pannenkoeken eten. Een klassieke spek-kaas pannenkoek, maar je kan ook voor de manic monday pannenkoek gaan.”

Wij zijn benieuwd welke plekken jullie al kennen of op het lijstje zijn toegevoegd. Hebben jullie foto’s na een bezoekje? Stuur ze gerust door naar onze social media kanalen. Wij zijn nieuwsgierig naar jullie ervaringen!

Ontdek ook onze tips voor micro-avonturen in jouw dagelijks leven of bekijk onze paklijsten en ontdek wat je zeker niet moet vergeten op jouw volgende kampeertrip.

Wat vond je van dit artikel?