Gezin aan het barbecueën voor de tent
  • Inspiratie

Veilig barbecueën

5 januari 2023 · Aangepast op 6 oktober 2023 · Leestijd 2 min

Veilig barbecueën

Barbecueën, wie houdt er nou niet van? Bij het sissende geluid van een speklap die op de barbecue landt, loopt het water je al in de mond. Veel mannen (en een paar vrouwen) voelen zich heerlijk als ze achter de barbecue staan. De pret begint al met het aanmaken van de barbecue en wordt alleen maar groter wanneer de stukken vlees erbij komen kijken. Barbecueën is stoer, ook een beetje gevaarlijk, maar vooral stoer. Toch neemt de stoerheid snel af als je huis vlam vat of jijzelf in de fik vliegt. Om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat niemand je van je barbecue-troon stoot, geven we je graag een aantal barbecue tips mee.

1. Kies een goed plekje

Zorg ervoor dat de barbecue altijd op een vlakke ondergrond staat. Je voorkomt hiermee dat de barbecue omvalt en de loeihete kolen over je heen vallen. Daarnaast moet je het vlees dan weer stiekem van de grond plukken en je gasten een broodje zandburger serveren. Dat is voor niemand leuk.

2. Doe de lek-check

Als je een gasbarbecue een tijdje niet hebt gebruikt kunnen er gaatjes ontstaan in leidingen. Controleer deze dus altijd voor gebruik. Dit doe je door een beetje zeepsop op de gasslang en aansluiting aan te brengen. Ontstaan er bubbels, dan zit er ergens een gaatje en is het niet verstandig om de barbecue aan te steken. Vervang een gasslang sowieso iedere twee jaar.

3. Gebruik geen spiritus

Je bent een rund als je met een barbecue stunt! Gebruik altijd aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken en nooit spiritus of andere brandbare vloeistoffen. Deze veroorzaken een levensgevaarlijk grote steekvlam. Niet doen dus!

4. Pas op met kinderen

Als er kinderen in de buurt van de barbecue zijn, zorg dan dat ze altijd voldoende afstand (zeker 2 meter) van de barbecue nemen. Maak ze daarnaast duidelijk dat een barbecue heet is en dat ze hun handen verbranden als ze de barbecue aanraken. Je kunt zelf even voordoen wat er gebeurt. Oké… doe dat maar niet trouwens.

5. Let op je kleding

Pas op met loshangende kleding, deze kan snel vlam vatten. Heb je kleding aan die gemaakt is van synthetische vezels? Blijf dan liever een beetje bij de barbecue uit de buurt. Synthetische kleding smelt als het in aanraking komt met vuur. Oppassen geblazen dus!

6. Gebruik een tang om het vlees te draaien

Vlees omdraaien met je handen was in de steentijd misschien tof, maar kan nu echt niet meer. En een gewone vork is ook niet bijzonder praktisch. Gebruik gewoon lekker een barbecuetang joh.

7. De barbecue blijft lang doorgloeien

Hou er rekening mee dat de barbecue na gebruik nog enkele uren heet kan blijven. Is iedereen klaar met eten? Doof de barbecue door er een emmertje zand overheen te gooien. De barbecue koelt dan snel af.

Bekijk ook deze makkelijke barbecue-recepten. Weer eens wat anders dan een standaard vleespakket uit de supermarkt!

Wat vond je van dit artikel?