Een vrouw in een kerstverlichtte straat
  • Inspiratie

Vier deze kerst samen buiten!

29 oktober 2022 · Aangepast op 29 februari 2024 · Leestijd 2 min

Kerst vier je samen buiten!

Kerst is echt een feest dat we binnen vieren – dit tot groot verdriet van alle buitenliefhebbers. De verklaring hiervoor ligt voor de hand: het is eind december niet echt weer om met je zwembroek in de tuin te zitten. Maar is dat een reden om niet naar buiten te gaan in aanloop naar en tijdens de Kerstdagen? Natuurlijk niet! Bezoek bijvoorbeeld eens een leuke kerst- of streekmarkt en doe daar inkopen voor het kerstdiner. Kleed het kerstdiner aan in een landelijk thema met lekkere vuurkorven in de tuin, of haal het kerstdiner helemaal naar buiten! Je hoort het al: ook kerst vier je samen buiten.

Producten uit eigen streek

Inkopen voor het kerstfeest doe je natuurlijk bij de super… Ho, stop! Kies er dit jaar eens voor om de inkopen bij een streekmarkt of bij de boer te doen, ideaal om te combineren met een lekker fietstochtje of een leuke wandeling. Koop een heerlijk stuk biologische kaas, lekkere biologische groenten of een mooi stuk biologisch vlees. Het zijn altijd producten met een verhaal, vraag het maar eens aan de boer. En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de smaak: heerlijk puur met de smaak van buiten.

Haal buiten naar binnen

Ook belangrijk: de aankleding van je kerstdiner. Om zoveel mogelijk buiten naar binnen te halen, kies je bijvoorbeeld voor een landelijk thema – dit past ook mooi bij je heerlijke streekproducten. Koop voor de aankleding een paar oude houten kratjes of manden, verlicht de kamer met een paar grote kaarsen in kandelaars en zet een mooi groot landelijk kerststuk op de tafel. Oh, en als je toch langs de boer moet voor inkopen, vraag gelijk of je een paar pakjes stro kan kopen: superleuk als decoratie. Als je een tuin hebt, betrek deze dan ook in je landelijke thema: zet bijvoorbeeld een paar vuurkorven in de tuin, waar je gasten met een glühwein in de hand een heerlijke frisse neus kunnen halen. En vergeet de kerstverlichting voor buiten niet!

Een kerstdiner buiten, weer eens wat anders

Doe iets origineels en organiseer je kerstdiner buiten: wij zijn natuurlijk groot voorstander van dit plan. De kans is aanwezig dat in eerste instantie niet iedereen even enthousiast is, maar met de juiste voorbereiding, wordt het een onvergetelijk succes. Ok, wat heb je nodig? Een partytent, een heater, een vuurkorf, voor al je gasten een dekentje, leuk servies voor buiten (bijvoorbeeld van Mepal) en een paar liter glühwein is ook geen overbodige luxe. Heerlijk om lekker buiten te gourmetten, racletten, kaasfonduen of zelfs barbecueën! Kleed alles gezellig aan met leuke verlichting, fakkels en kaarsjes zodat het er ook nog eens super gezellig uit ziet!. Wat een sfeer!

Laat iedereen lekker zelf bakken

Je kunt ervoor kiezen om het eten te bereiden en uit te serveren, maar je kunt je gasten ook zelf aan de slag laten gaan. Dit scheelt jou als zeer gewaardeerde host een hoop bak- en braadwerk en je gasten vinden het heerlijk om al kletsend zelf hun stukje vlees, pannenkoekje of groente te bakken. Snij de verrukkelijke streekproducten in kleine ‘bakklare’ stukjes en vergeet niet om over elk product een mooi verhaal te vertellen – een beetje fantasie is hierbij toegestaan. Je laat je gasten de lekkernijen bakken op een grote bakplaat of een gourmet/raclet-stel. De bakplaten van het merk Tristar zijn bijvoorbeeld zeer geschikt. Je kunt hierop vlees en vis bereiden zonder dat er olie of boter aan te pas komt: kies voor een normaal formaat bakplaat (25 cm bij 50 cm) of voor een extra grote bakplaat (22 cm bij 100 cm).

Namens alle Vrijbuiters, fijne kerstdagen toegewenst!

Lees meer inspiratie blogs!

Wat vond je van dit artikel?