lege piste
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Vijf rustige skigebieden

15 januari 2024 · Leestijd 3 min

Vijf rustige skigebieden waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Als sardientjes in de rij voor een skilift, een uur wachten op je warme chocomel en de gehele piste naar beneden het spelletje ‘skiklasjes ontwijken’ spelen.. Soms is wintersport druk. Zeker als de schoolvakanties in verschillende Europese landen in dezelfde weken vallen, bestaat de piste aan het einde van de dag uit alleen maar van die ellendige buckels. Toch zijn er skigebieden die hier beduidend minder last van lijken te hebben. Vrijbuiter zocht vijf skigebieden in de Alpen uit, die erom bekendstaan dat het er (relatief) rustig is.

1. Turracher Höhe – Oostenrijk

Dit skigebied wordt vaak beoordeeld als ‘rustig’ en dat in het toch wel wat drukke Oostenrijk. Met zijn 40 km aan skipistes is het niet spectaculair groot, maar voor een spectaculaire beleving zijn er andere factoren. Het skigebied is gelegen rondom het Turracher Höhe meer, middenin het grootste dennenbos van Europa. Het skigebied ligt als een soort kom rondom het meer, dus je kunt helemaal rond skiën. Wil je tussendoor toch even recht het meer oversteken, dan ga je achter de ‘seetaxi’ hangen, die je het bevroren meer over sleept (zie foto). Als je dacht dat dit uniek was, dan komt Turracher Höhe met nog een verrassingselement: de pistebutler. Deze pistebutler voorziet je van gratis prosecco, snoepjes of zonnebrand op de piste. Alle accommodaties liggen eigenlijk direct aan de piste en er zijn genoeg aanvullende activiteiten te beleven, een fijn gebied voor het hele gezin dus!

2. Val d’Anniviers – Zwitserland

Zwitserse skigebieden zouden in het algemeen al wel in dit rijtje passen, aangezien ze vaak veel rustiger zijn dan de gebieden in de buurlanden. Skigebied Val d’Anniviers, bestaande uit vijf kleine resorts, is omgeven door vele van Zwitserland’s bekende bergtoppen. Alle dorpjes waar je kan overnachten zijn nog heel traditioneel met houten chalets en koeienstallen en stralen direct rust uit. Er is een grote sneeuwzekerheid op de bijna 200 km aan pistes! Een leuke tip: De Zinal gletsjer, niet ver van het skigebied, heeft vele holen en grotten. Samen met een gids kan je deze bezoeken en tussendoor lunchen in één van de berghutten. Ook veel plezier voor de niet-skiërs dus!

3. Serre Chevaliers – Frankrijk

Waar de meeste auto’s afslaan naar Alpe d’Huez, Les Deux Alpes of Les Arcs, rijden er beduidend minder auto’s door naar Serre Chevalier. Nou kan het er mee te maken hebben dat het net even ongunstiger ligt, namelijk erg diep in de Franse Alpen. Al is wintersport altijd een flinke reis en voor iets verder rijden, kom je op 250 km aan rustige pistes. Serre Chevalier staat bekend om zijn uitstekende liftinfrastructuur tot op wel 2800 meter hoogte. Veel sneeuw, echter vanwege de zuidelijke ligging is het ook heerlijk vertoeven in het zonnetje.

Foto links: Turracher Höhe – skiresort.info

4. Val Senales – Italië

In het prachtige Süd-Tirol ligt de Schnalstal Gletscher. Dit skigebied was lang afgesloten van de gehele buitenwereld. Je kon er eigenlijk niemand vinden. Totdat de sneeuwzekerheid van de gletsjer wel een goede reden bleek te zijn om er een skigebied te ontwikkelen. Het hele skigebied is niet heel groot, ongeveer 30 kilometer aan skipistes, maar dat wordt gecompenseerd door het weinig aantal slaapplekken in het naastgelegen dorpje Kurzras. Je hebt de pistes dus bijna helemaal voor jezelf. Erg tof is dat je kan starten met skiën op de top van wel 3212 meter hoog. Ook een middagje langlaufen of rodelen is gewoon mogelijk.

5. Sonnenkopf – Oostenrijk

Ook een kleintje, maar zeker de moeite waard is het kindvriendelijke skigebied vlakbij Stubenam Arlberg. Waar de menigte de skipistes van Arlberg bezoekt, is het hier in de krokusvakantie niet eens echt druk. Er is een leuke skischool, een groot kinderland, skipistes die heerlijk breed en niet al te moeilijk zijn. Wegens de hoge ligging, hoogste punt van 2300 meter, ski je uitsluitend op sneeuw gemaakt door de natuur. Je zal geen sneeuwkanon aantreffen! Als ouder maak je dus rustige meters en zal je af en toe de kinderen tegenkomen op de piste. ’s Middags kan je lekker lunchen in één van de drie berg tenten of je gaat voor een biertje in de après-skibar in het dal, waar je overigens met voldoende sneeuw helemaal van de top van 2300 meter heen kan skiën.

Hopelijk lezen niet te veel Vrijbuiters deze blog, want anders worden deze skigebieden alsnog heel drukbezocht dit jaar. Ach, dan maken we volgend jaar gewoon weer een nieuwe top vijf en dan komt het ook goed. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met deze skigebieden. Neem in elk geval alvast even een kijkje in onze (web)winkel en bekijk onze handige paklijsten, om te zien wat er dit jaar allemaal mee gaat op jullie skivakantie!

Ben je nog in twijfel over Frankrijk of Oostenrijk als winterport bestemming? Gastblogger Chantal (@chanti.and.ollie) spendeerde een winterseizoen in beide landen en vertelt je er in deze blog alles over.

Wat vond je van dit artikel?