Wandelschoenen
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Zo vind jij de juiste wandelschoenen

28 september 2022 · Aangepast op 3 februari 2024 · Leestijd 6 min

Handig stappenplan: Zo vind je de juiste wandelschoenen!

Even de boel de boel laten, wandelschoenen aan en hup, er op uit trekken. Zo simpel kan het zijn. Wandelen kan eigenlijk altijd (ja, óók als het vriest) en of je nu gaat struinen door de duinen, of liever voor een boswandeling gaat met je hond, je hebt er bijna niets voor nodig. Bijna niets. Een goed paar wandelschoenen is zeker geen overbodige luxe! Deze kunnen heel wat pijntjes en klachten voorkomen en het wandelplezier flink verhogen.

Hoe je de schoenen kiest die het beste bij je passen?  Geen nood, met dit handige stappenplan helpen wij je op pad, letterlijk 😉

Stap 1: Bepaal het type wandelschoen

Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: categorie A, B, C en D. Hiermee wordt de soepelheid van de schoen aangegeven.

  • De categorie A-schoen staat voor een soepele lichte wandelschoen, ideaal voor eenvoudig terrein en een lichte wandeling in het bos of op het strand.
  • De B-schoen is steviger en geschikt voor wandelingen over uitdagender terrein, zoals heuvel- en berglandschappen. De zool is hierbij stijver dan die van de A-schoen, hoewel hij nog steeds buigzaam is. Met een hoge schacht geeft deze meer ondersteuning aan voeten en enkels.
  • Ga je echt  het hooggebergte in en voor een zwaardere meerdaagse trektocht? Dan kom je uit op een stijve C- of zelfs D-schoen. Deze hebben een grover profiel en je kunt er stijgijzers op bevestigen.

In Nederland (en in veel gevallen ook daarbuiten) heb je genoeg aan de eerste twee categorieën. Deze vind je in het Vrijbuiter assortiment.

Kies hieronder welke wandelactiviteit jij het meest gaat doen en bekijk de schoenen die in de voor jou juiste categorie vallen.

Ik ga meestal voor een wandeling op licht terrein, zoals een rondje door het bos, de stad of uitwaaien op het strand.
Een mooie lichte schoen met soepele zool past bij jou! Ideaal voor dagelijks gebruik op goede paden in bos, stad en op het strand.

Ik wil de Nederlandse heuvels ‘beklimmen’, een langere tocht maken in de duinen en/of mijn schoenen ook goed kunnen gebruiken op vakantie in bijvoorbeeld de Alpen.
Halfhoge of hoge wandelschoenen, lichtgewicht met een comfortabele maar stevige zool is wat jij nodig hebt. Kies voor een categorie A/B-schoen, die zit  tussen een wandelschoen en bergschoen in.

Ik wil de bergen in en (meerdaagse) wandelingen op zwaardere bergpaden trotseren.
Hiervoor heb je bergwandelschoenen nodig en kom je uit op een categorie B-schoen. Een hoge schoen met een stevige schacht. Een zool met profiel en minder demping dan de categorie A- en categorie A/B-schoen. Klik hier voor ons aanbod.

Ik ga voor het zwaardere werk en wil de schoenen in huis hebben voor veeleisende trekkings en intensieve bergwandelingen in het hooggebergte. Slechte paden, al dan niet met rollende stenen, klimpaden en moeilijke trails moeten geen probleem zijn.
Hallo avonturier! Jij hebt een extra hoge en stevige bergschoen nodig met dik leer en een stugge, dikke zool met veel profiel. Ga voor een B/C-schoen. Jij kan zeker niet wachten tot je weer de bergen in kan?

Stap 2: Bepaal de gewenste binnenvoering

Je wilt natuurlijk droge voeten houden tijdens het wandelen. Dat voorkomt blaren en is gewoon comfortabeler. Je wilt misschien beschermd zijn tegen regen, sneeuw en nat gras, of juist zweetvoeten voorkomen. Afhankelijk van je wandelactiviteit en de weersomstandigheden waarin je het meest gaat wandelen, kunnen schoenen met een waterdicht membraam, zoals het bekende Gore-Tex, uitkomst bieden. Gore-Tex heeft hele kleine poriën waardoor waterdruppels niet naar binnen komen, maar waterdamp (lees: zweet) wél naar buiten kan. Wel zijn waterdichte schoenen vaak zwaarder van gewicht dan niet-waterdichte wandelschoenen.

Anderzijds kun je voor een extra ademende schoen gaan, indien je vaak in warme landen en zomerse temperaturen zal wandelen. Deze zijn doorgaans lichter van gewicht en ventileren nog altijd beter dan een waterdicht exemplaar, óók als het om Gore-Tex® gaat. Echter zijn ze nooit helemaal waterdicht.

Stap 3: Bepaal het gewenste buitenmateriaal

Het buitenmateriaal bepaalt een aantal belangrijke eigenschappen van de schoenen. Ga je voor een lerenvariant, een schoen van textielof voor een exemplaar van synthetischmateriaal? Combinatieszijn natuurlijk ook mogelijk. Welk buitenmateriaal het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Persoonlijke voorkeuren op het gebied van je budget, het gewicht van de schoen, de gewenste stevigheid, duurzaamheid, waterdichtheid (ja, daar is ‘ie weer), hoe goed hij ademt én hoe snel hij droogt.

Leer

Leer is een natuurlijk, duurzaam en stevig materiaal. We hebben verschillende types leer in ons assortiment. Nubuckleeris licht geschuurd leer, dat de schoen een matte, fluwelen glans geeft. Wandelschoenen die tegen een stootje moeten kunnen, zijn vaak van Nubuckleer gemaakt. Kort na aankoop zullen ze wat stijf zijn, maar na het inlopen worden de schoenen soepeler en zullen zich steeds meer naar je eigen voeten vormen.

Ook hebben we wandelschoenen met suède. Suèdewordt gemaakt van de binnenkant van leer. Hierdoor is het wat minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer.

Textiel

Textiel is een geweven materiaal. Het is lichtgewichten droogt sneller dan leer. Wel slijt het ook sneller, hierdoor is textiel wat minder duurzaam.

Synthetisch 

Lichtere wandelschoenen zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal, zoals polyester, mesh of cordura. Het is een lichte, snel drogende kunststof dat weinig onderhoud nodig heeft. Wil je een goed ventilerendeschoen, dan is hier vaak synthetisch materiaal in verwerkt. Dit gaat wel ten koste van waterdichtheid.

Stap 4: Passen maar!

Het is belangrijk dat de pasvormgoed is en de schoen comfortabel voor je voelt, voor zowel je wandelprestaties als je stemming. Dit is persoonlijk, voor iedereen anders en  kun je maar op één manier uittesten.

Ons advies hierbij: Pas verschillende schoenen en bestel meerdere maten. Probeer verschillende merken en modellen uit. Elk merk en elk model valt net weer even anders. Kom gerust langs in een van onze megastores om te passen. Bestel je liever online? Bestel dan meerdere maten om goed te vergelijken.

Waar let je op? Tijdens het lopen, mag je hiel niet omhoog komen. De schoenen moeten overal goed aansluiten op je voeten. Wel is het van belang om rekening te houden met een beetje bewegingsvrijheid voor je tenen. Als je schoenen te krap zijn, ontstaat er afknelling of gaan je tenen pijn doen. Zijn je schoenen juist te breed, dan kan dit blaren veroorzaken.

Haal de binnenzool uit de schoen en ga er met je voet op staan. Je moet ongeveer één centimeter ruimte over hebben. Verder is het belangrijk dat je geen vervelende drukpunten voelt als je de schoen aan hebt.

Bonustips

’s Middags passen
Het is het beste om wandelschoenen rond de middag te passen. ’s Middags zijn je voeten wat dikker dan ’s ochtends, omdat je dan al wat stappen gezet hebt. Door beweging en warmte zetten je voeten uit. Dit gebeurt ook tijdens een lange wandeling en is dus belangrijk om rekening mee te houden.

Goede schoenen + goede sokken = blije voeten
Denk ook aan je sokken! Bij ademende schoenen horen ook ademende sokken. Trek je de verkeerde sokken aan in ademende schoenen, dan zul je nog eindigen met zweetvoeten. Een goede wandelsok zorgt er voor dat je voeten droog en koel blijven en de wrijving tussen de wandelschoen en voet beperkt wordt. Hierdoor voorkom je blaren en andere huidirritaties. Wandelsokken met een anatomisch gevormd voetbed zitten perfect om je voeten en gaan dus niet lubberen. Hierdoor zorgen ze voor een optimale drukverdeling, zodat je voet zo min mogelijk belast wordt.

Strikken
Wist je dat de manier van veterstrikken ook bepalend kan zijn voor hoe jouw schoen zit? Het kan dat je drukpunten voelt of blaren krijgt, als je de schoenen niet goed strikt. Is dit het geval, probeer ze dan losser of vaster te strikken. Wij helpen je graag met persoonlijk advies.

Try-outside belofte van Vrijbuiter
Vrijbuiter laat je eerst lekker 14 dagen aanmodderen. Zie het als een rondje van Vrijbuiter; een proefrondje van twee weken. Bevallen ze niet? Dan mag je gratis ruilen. Oók als ze onder de modder zaten… Lees hier meer

Stap 5: We hebben een match!

Gefeliciteerd, als het goed is heb je jouw ideale wandelschoenen gevonden. We hebben een match! Het enige dat jij straks nog moet doen, is dat nieuwe paar wandelschoenen aantrekken en de buitenlucht in trekken. De rest gaat vanzelf. Veel plezier!

Nu de de perfecte wandelschoenen gevonden hebt kun je starten met wandelen!

Wat vond je van dit artikel?