Huttentocht Header
 • Activiteiten
 • Inspiratie

Tips: zo ga je voorbereid op huttentocht!

19 juni 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

De Spaghetti-tocht in het Monte Rosa gebergte

Een paar keer per jaar plant de Zwitserse alpinist Lukas (31), samen met zijn broer Simon (33) en zus Helen (35), een tour in de hoge Alpen. Dit jaar gaan ze voor de Spaghetti-tocht, een 4-daagse huttentocht over meer dan tien 4000 meter pieken in het Monte Rosa gebergte op de grens van Zwitserland en Italië. 

Lukas is opgegroeid in het Zwitserse Unesco-gebied Entlebuch. Sinds twee jaar toert hij met een campertje door Europa. Samen met zijn Nederlandse vriendin Chantal, hun boerenkat Ollie en Grieks straathondje Lefka. Wij vroegen deze alpinist hoe je zo’n tocht kiest, uitstippelt en voorbereidt.

Bij deze tocht ga je over de hoogste toppen van Zwitserland en Italië, je tikt wel tien 4000m pieken aan!

Iene miene mutte, welke hutten?

Voor het kiezen van een tocht, moet je jezelf wat vragen stellen, vertelt Lukas:

 • Wat is het doel van mijn hike?
 • Wat is mijn niveau?
 • Wil ik een relaxte tocht of mijzelf uitdagen?
 • Hoeveel dagen wil ik gaan?

Samen met zijn broer en zus kwam Lukas aan de hand van deze vragen uit bij de Spaghetti-tocht. Lukas vertelt: “Wij wilden zoveel mogelijk 4000 meter pieken afstrepen van ons lijstje en het Monte Rosa massief biedt genoeg kansen hiervoor. Vierduizend-meter pieken brengen namelijk spannende uitdagingen mee als gletsjers, minder zuurstof en vele hoogtemeters. Bij deze tocht ga je over de hoogste toppen van Zwitserland en Italië, je tikt wel 10 vierduizend-meter pieken aan, slaapt in Italiaanse hutten waar je spaghetti eet en loopt het merendeel over gletsjers.”

Met zijn allen rond de planningstafel

”Als eerste zal je moeten bepalen of je met of zonder gids gaat lopen. Dat is een belangrijke beslissing”, benadrukt Lukas. “Als je nog nooit op een gletsjer hebt gelopen, nog nooit tot zo’n limiet bent gegaan of enigszins oncomfortabel voelt, bij twijfel zou ik altijd met gids gaan. Met onze klimcursus, gletsjercursus en hooggebergte training op zak, gaan wij echter zelf op pad.”

4km recht vooruit is een uur, 400m omhoog is een uur, 800m naar beneden is een uur

Lukas vertelt ook meer over het uitstippelen van de route. Als eerste duiken wij het internet op, om alle informatie te verzamelen over de route. Bijvoorbeeld:

 • Een routebeschrijving
 • De kernpunten van de wandeling, wat maakt het leuk?
 • De huttenbeschikbaarheid op deze tocht
 • Alle moeilijkste punten van de wandeling
 • Het telefoonbereik in het gehele gebied
 • De weersvoorspellingen voor deze tijd van het jaar

Naast trouwe vriend Google, gebruiken wij de Swisstopo-app om de route uit te stippelen. Niet alleen omdat deze app van Zwitserse kwaliteit is, maar ook erg praktisch. Je kan op de kaart van deze app meerdere punten selecteren en daarbij krijg je een lengte- en hoogteprofiel van de wandeling. Grofweg kan je dan rekenen met: 4km recht vooruit is een uur, 400m omhoog is een uur, 800m naar beneden is een uur en klimmen zal je wat meer tijd kosten. Op basis daarvan bepaal je in welke hutten je wilt overnachten. Je belt ze dan om te reserveren, maar de werknemers in de hutten zijn ook de beste bron over de meest actuele condities of knelpunten op de route. Wij gaan trouwens in het seizoen met een grote kans op onweer, dat betekent dat we hiervoor een back-up plan moeten maken.”

Bijna op pad

Een week en een dag van tevoren duik je opnieuw de planning in. Lukas vertelt: “Wij kijken of er nog genoeg sneeuw op de gletsjers ligt, de actuele condities van het gebied en vooral het weer. Voor het weer gebruiken wij de apps Meteoblue en Meteoschweiz. Stiekem vind ik deze apps in andere landen zelfs het beste, op Nederlands trots Buienradar na natuurlijk. Natuurlijk check je ook nog even of je verzekering alles dekt en je in geval van een gebroken enkel, wel gewoon met de helikopter naar beneden gehaald kan worden.”

Lukas vertelt ons uitgebreid wat hij allemaal meeneemt de berg op. Benieuwd naar zijn paklijst? Samen hebben we er een voor je samengesteld!

Hier vind je de ultieme paklijst voor een meerdaagse huttentocht in het hooggebergte

Lukas licht toe: “Een paar dingen zijn noodzakelijk. Wij nemen bijvoorbeeld zo’n eeuwenoude onverwoestbare Nokia mee, waarvan we zeker zijn dat de batterij het meerdere dagen doet. Daarnaast een papieren kaart, een kompas en een hoogtemeter. Die zijn cruciaal voor als je smartphone uitvalt of je geen bereik hebt. Als laatste natuurlijk een goed humeur, een goed getraind lijf en degelijk potje verstand. Gewoon een stukje Zwitserse zekerheid.”

Heb je aanvullende vragen of vind je het leuk om in augustus de updates van Lukas zijn tocht te volgen, kijk dan op Instagram: @chantilukiollie.

 

Lees al onze activiteiten blogs!

Wat vond je van dit artikel?