Stap 1: Bepaal het type voortent
Om de juiste voortent te kiezen, is het als eerste belangrijk om te weten hoe je de voortent gaat gebruiken. Het is nogal een verschil of je je voortent slechts drie weken per jaar in Zuid-Frankrijk gebruikt, of je vaak korte tripjes maakt en veel van camping wisselt, of juist kiest voor een vaste seizoensplek. Dit bepaalt grotendeels welk type voortent het beste bij je past.
Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, kun je hieronder het antwoord kiezen wat het meest op jou van toepassing is.
A) Ik ben van plan om max. zo’n 6 weken per jaar met mijn voortent op een camping te staan.
–> Je kunt prima gaan voor een ‘standaard’ voortent, waarvan het tentdoek niet al te zwaar of dik hoeft te zijn. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en dieptes, en kunnen worden uitgebreid met een luifel en/of uitbouw. Een zwaar tentdoek mág natuurlijk wel, maar een dunnere (en dus lichtere) variant kan ook prima een zware bui aan en is bovendien een stuk sneller droog!
B) Ik ga graag meerdere keren per jaar op vakantie en blijf nooit langer dan enkele dagen op een camping.
–> Een lichtgewicht reisvoortent zal jou veel kampeerplezier geven. Denk aan een deeltent van bijvoorbeeld polyester, of luifel-/voortent-combinatie samen met een lichtgewicht frame van aluminium of fiber. Zo zal je voortent relatief snel drogen en vooral ook heel belangrijk: hij is sneller op te zetten en gemakkelijker af te breken. Tip: heb je al aan een opblaasbare tent gedacht? Of misschien volstaat slechts een luifel wel voor jouw vakantieplannen.
Voor de vanlifers met een bus of camper, zijn er speciale voortenten leverbaar waarmee je de tent gewoon kan blijven staan terwijl je eropuit trekt. Wel zo handig als je een dagtripje maakt, of gewoon even langs de plaatselijke bakker wil voor een knapperig stokbroodje. En wanneer je terugkomt, kun je de camper- of bustent weer gemakkelijk, stevig en waterdicht aan je bus te bevestigen met behulp van een optionele verbindingsadapter, al verkrijgbaar vanaf €26,-.
C) Ik ben een echte langkampeerder. Als mijn voortent eenmaal staat, geniet ik er ook het hele seizoen van.
–> Investeren in een seizoensvoortent is hierbij echt aan te bevelen. Deze is, in vergelijking met de standaard voortent en de reisvoortent, uitgevoerd in extra duurzame en stevige materialen en heeft een doek van minimaal 240 gr/m2, TenCate All-Season, PVC of Acryl. Met een losse uitbouw en luifel, kun je nóg meer leef- en of bergruimte creëren. Met een extra zwaar en stevig frame, aanvullende staanders + liggers en een bijpassende stormband, is het opbouwen van een seizoensvoortent vaak wel een klus, maar hey, als ‘ie eenmaal staat, dan staat hij ook als een huis. En voorlopig hoef je ook niet meer weg, toch?
D) Kamperen alleen voor in de zomer? Nee hoor, ik ben niet bang voor een beetje sneeuw en zoek graag in de winter een mooi plekje op voor mijn caravan en voortent.
–> Voor de echte winterkampeerder is een wintervoortent zeker aan te raden. Deze voortenten hebben een schuin dak, zodat sneeuw er gemakkelijk afglijdt. Verder zijn ze vrij compact en bestrijken maar een gedeelte van de caravan. Het gebruik van PVC of een zware kwaliteit All-Season-tentdoek en een stevig stalen frame, zorgen ervoor dat je voortent winterse buien eenvoudig overleeft. Je gebruikt hem bijvoorbeeld als opslagruimte voor je skimateriaal.