• Activiteiten
  • Inspiratie

Waar op te letten bij de aanschaf van ski’s

Skiën is niet nieuw. Als we een 5000 jaar oude rotstekening moeten geloven, werd er in Noorwegen zelfs al geskied toen de piramides nog werden gebouwd. Hebben wij even geluk. Want dat betekent dat er millennia aan kennis en ervaring in onze ski’s zijn verwerkt! Helaas. Dat betekent niet dat je altijd goed zit. Je hebt immers meer keus dan ooit. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een paar ski’s? Nou, dit:

1. Ski’s in je neus

Over het algemeen hangt de ideale lengte van je ski’s samen met hoe lang jij zelf bent. Als je de ski’s rechtop naast je zet, moeten ze tot ergens tussen je kin en de bovenkant van je hoofd uitkomen. Maar voor de echte beginners – en dan hebben we het over kids jonger dan 6 jaar – moeten de punten van de ski’s niet boven hun kin uitkomen.

2. Niveautje ongeleid projectiel of Marcel Hirscher

Tussen kin en kruin is leuk en aardig, maar dan is er nog een behoorlijke marge. Hoe bepaal je of je ski’s neemt tot je neus of wenkbrauwen? Dat bepaalt je niveau. Als je beginner bent, ga dan voor wat kortere ski’s die ook wat flexibeler zijn. Dan kun je iets makkelijker draaien en corrigeren. Als gevorderde ga je een maatje langer en als echte pro tel je daar nog 5 centimeter bovenop. Je kunt onderstaande gebruiken als leidraad.

Tip: kijk ook naar jouw eigen ski-stijl. Wil je snelle bochtjes kunnen maken? Kies dan een maatje korter. Krijg jij er vooral een kick van als je als een kanonskogel de piste af zoeft? Ga dan voor een langer paar.

3. Ski’s voor jouw postuur

Ski’s voor mannen zijn anders dan die voor vrouwen. Ze zijn gemaakt voor een bepaald gewicht en zwaartepunt, dus voor vrouwen zijn ski’s doorgaans iets korter en lichter. Maar dan nog moet je naar je bouw kijken. Als je bijvoorbeeld erg licht gebouwd bent voor jouw lengte, is het aan te raden om voor kortere ski’s te gaan. Als je juist wat steviger gebouwd bent, ga dan voor een maatje langer.

4. Niet alle sneeuw is hetzelfde

Sterker nog, iedere sneeuwvlok is uniek! Maar dat is niet ons punt: als je graag off-piste gaat, dan is het misschien fijn als je latten niet direct anderhalve meter in de Tiefschnee zakken. Met wat langere ski’s met bredere uiteinden, blijf je beter óp de sneeuw skiën. Trek je liever al skiënd – en vooral slalommend – door bospaadjes? Kortere ski’s helpen je om die haarspeldbochten soepel door te komen. Maar blijf je lekker op de geprepareerde piste, dan zijn de ‘gewone’ carving-ski’s heel geschikt.

Tip: Kijk ook eens naar de radius (diameter) van de ski. Hoe groter de diameter, hoe groter de bochten die je ermee maakt. Staat deze maat niet bij het product? Als het midden van de ski smal is in vergelijking met de uiteinden, heeft deze een kortere draaicirkel. Het gevolg: superstrakke bochtjes! Aan de andere kant; als het midden van de ski juist breed is, dan krijg je mooie lange bochten.

5. Eerst een oefenrondje

Ga nou niet voor je allereerste skivakantie een paar ski’s aanschaffen. Gewoon huren die eerste jaren. Dan kun je een beetje uitproberen wat je prettig vindt. Vertel dit daarna aan iemand in onze winkels en dan kunnen we je precies vertellen welke ski voor jou gemaakt is.

 

Meer lezen? Bekijk al onze blogs!

Wat vond je van dit artikel?