Wandelaarster met tas en drinkfles
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Wandelen en eten

30 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Wandelen en eten: van functionele voeding tot culinair genieten

Wat hebben wandelen en eten nu precies met elkaar te maken? Nou, meer dan je in eerste instantie denkt. Allereest is het natuurlijk – net als bij alle sportieve activiteiten – belangrijk om goed te eten voor, tijdens en na het wandelen. Goede, weloverwogen voeding bevordert je prestaties: hoe langer en intensiever de wandeling, hoe groter het belang van juiste voeding.

Heb je geen lange tocht op de planning staan, maar vind je het wel lekker om de beentjes even te strekken? Ook dan gaan wandelen en eten op een andere, minder functionele, manier goed samen. Er bestaan namelijk veel leuke wandelroutes met als begin- en eindpunt heerlijke restaurants; even de wind door de haren laten waaien en daarna gezellig met z’n allen aan tafel. En wist je dat er voor de echte Bourgondiërs onder ons zelfs culinaire standswandelingen bestaan, waar je van restaurant naar restaurant loopt en tussen de wandelingen door geniet van heerlijke hapjes en drankjes?

Eten voor, na en tijdens een (lange) wandeling

Als je iedere dag een klein ‘blokje om’ loopt, is goede voeding belangrijk, maar het is de vraag of je verschil merkt in je prestaties. Als je daarentegen regelmatig lange wandelingen maakt of toewerkt naar een wandeldoel, ervaar je met de juiste voeding een duidelijk merkbaar positief effect op je wandelprestaties.

• Eet zo’n 2 tot 3 uur voor een lange wandeling een grote maaltijd met veel eiwitten en koolhydraten: bijvoorbeeld rijst of pasta met kip en groenten. Vermijd zoveel mogelijk vet voedsel: vetten geven langzamer energie af dan koolhydraten en kunnen maag en darmklachten veroorzaken tijdens inspanning. Let er verder op dat je genoeg vitamine B en C binnenkrijgt, omdat de behoefte van je lichaam hieraan groter is bij inspanning.

• Tijdens het wandelen is het aan te raden om niet te zwaar te eten. Ook nu krijgt koolhydraatrijk eten – voor een snelle boost van energie – de voorkeur boven vet voedsel. Denk bijvoorbeeld aan een mueslireep, een banaan of een plak ontbijtkoek. Zorg verder dat je genoeg water drinkt, want tijdens een zware wandeling kun je wel een liter vocht per uur verliezen. Vullen dus die drinkflessen!

• Nadat je trots het zweet van je hoofd veegt na een lange wandeling, is het zaak om je energielevel weer op peil te brengen. Dit doe je met een welverdiend bord eten. Kies bij voorkeur voor eiwitrijk eten, omdat dit de opbouw van spieren stimuleert. Zorg verder dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, want de voorraad hiervan wordt bij inspanning flink aangeboord.

Een wandeling combineren met eten

Draait wandelen bij jou meer om ‘even de benen strekken’ en ben je gek op lekker eten? Dan gaan eten en wandelen ook op een minder functionele manier prima samen. Er bestaan namelijk korte (en ook wel langere) wandeltochten met als begin- en eindpunt leuke restaurants. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Natuurmonumenten, waar je wandelroutes met nabijgelegen horecagelegenheden vindt. In tegenstelling tot het afmeten van je voeding voor een optimale wandelprestatie, laten we de maatbeker thuis en ligt de nadruk hier meer op lekker eten en samen genieten. En voor de echte Bourgondiërs bestaan er zelfs culinaire stadswandelingen waar je langs verschillende restaurants loopt en overal een bijzonder culinair hapje en een drankje geserveerd krijgt. Heerlijk genieten en ondertussen ook nog gezond bezig zijn, wat wil je nog meer!

 

Lees ook deze handige tips om vaker naar buiten te gaan!

Wat vond je van dit artikel?