Wandelschoenen
  • Vrijbuiters aan het woord

Wandelen, ontdek IJsland met Angela

9 november 2022 · Aangepast op 29 februari 2024 · Leestijd 2 min

Pakgil – IJsland

Wandelen kan overal!

Wandelen kan altijd en overal. Laat je ook vooral door het weer niet beïnvloeden. Afgelopen zomer waren we in IJsland. Het weer kan daar elk moment veranderen en is moeilijk te voorspellen. We hadden een bepaalde tijd om het eiland rond te trekken met veel plekken waar we wilden wandelen en vogels kijken/fotograferen. Dan moet je het doen met het weer op die plek en dat moment. Zo hebben we een geweldig avontuur beleefd in een wat ruiger deel van IJsland. In het zuiden bij Pakgil dat ongeveer 15 km het binnenland in ligt. Het was al een moeilijk begaanbare weg voor ons VW busje over de onverharde weggetjes, maar daar was een schitterende camping. Vanaf deze camping gingen we de volgende dag een wandeling maken.

De hele nacht regende het en ook de dag zou niet droog worden. Dit is het moment dat we op deze plek zijn, dus we zullen gaan! Goede kleding en uitrusting zijn dan erg belangrijk. Waterdichte jassenregenbroek waarvan de rits aan de zijkant tot aan de heupen open kan zodat je nooit je bergschoenen hoeft uit te trekken onderweg. Een dagrugzak met regenhoes gevuld met brood en thermo flessen met thee. Wandelstokken voor het ruige gebied. We kunnen gaan!

Het was echt een schitterende tocht waarbij we de elementen van de natuur werkelijk ervaren en beleefd hebben. Harde wind, regen, mist en dat allemaal terwijl je de bergen oploopt en over smalle steile bergkammen loopt. Pauzeren in een grot. Toch fijn dat ik ook de zitmatjes meegenomen heb zo zit je net wat comfortabeler. Aan het eind van de tocht nog een hele steile afdaling en als klap op de vuurpijl moesten we nog een gletsjer rivier doorkruisen. Doordat we nog vroeg in het seizoen waren (begin juni) stroomde hier erg veel water en was het diep. We zijn tot aan de knieën door het snelstromende water gegaan waarbij de wandelstokken hielpen om de balans te houden. Wat een prachtige tocht. Misschien was deze beleving wel extra gaaf juist doordat we deze weersomstandigheden hadden. Ik had het niet willen missen!

Tips

Zorg voor goede schoenen en wandelsokken. Trek laagjes kleding aan zodat je je op elke weersomstandigheid kan aanpassen. Zorg dat je de route hebt, maps.me is een fijne app om de route op te bekijken. Deze kan ook offline gebruik worden voor als je geen internet bereik hebt. Neem voldoende proviand mee. Ik kies er altijd voor om thee mee te nemen ipv water, ook als het warm is. Dit is een goede dorstlesser. Als het koud is warmt het je op en op warme dagen neemt je lichaam het vocht beter op.

Wandelen kan overal. Je hoeft hiervoor niet de hele wereld over. Zo wandel ik ook graag in het Groene Hart. De anwb heeft een leuk wandelboekje van het Groene Hart. Wandelen door de natuur, polder en vaak ook door kleine historische dorpjes.

Angela Budding-van Dam, Verkoopspecialist outdoor Gouda

Liever naar een zonnigere bestemming? Lotte neemt je mee naar Italie!

Wat vond je van dit artikel?