Twee mensen aan het wildplukken
  • Activiteiten
  • Inspiratie
  • Vrijbuiters aan het woord

Wandelen, wildplukken met collega’s

24 januari 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 1 min

Ga eens wildplukken!

Heb je ooit gehoord van de term microavontuur? Het woord zegt het eigenlijk al, het is een mini avontuur. Het is kort, goedkoop en dichtbij huis. Toevallig zijn we bij Vrijbuiter gek op avonturen en natuur, dus zijn we met elkaar gaan wildplukken bij de Reeuwijkse Plassen.

Het is fris, maar gelukkig droog. Onze gids Gydo staat op ons te wachten. We starten meteen met een stukje wandelen, lekker de natuur in. We beginnen met een uitleg, wat is wildplukken nu eigenlijk? Mag het overal? En wat kun je nu eigenlijk vinden?

Over wildplukken

Wildplukken is alles wat je kunt plukken in de natuur dat eetbaar is. Het is toegestaan, maar er zijn wel wat regels. Pluk bijvoorbeeld geen hele bramenstuik leeg, de dieren willen er ook graag wat van eten. De natuur heeft meer te bieden dan je zult denken, ook in het winterseizoen. We nemen je mee in al onze vondsten!

Onze buit

Tijdens de wandeling stoppen we als eerste bij een sloot, hier vinden we twee plantjes. Gydo laat ons eerst allemaal even ruiken en proeven van het blad: Waterkers en Watermunt! Vooral Watermunt is herkenbaar vanwege de geur.

Wanneer we verder wandelen stoppen we bij een plantje dat we uit de grond halen, het gaat hier namelijk om de wortels van de plant. Na veel raden komt het juiste antwoord: Nagelkruid. Nagelkruid is familie van de aardbei en je kunt er heerlijke thee van maken! Gelukkig zijn we hierop voorbereid en hebben we allemaal een thermosfles met warm water erin mee.

Wanneer we verder lopen komen we Hondsdraf, Speenkruid en de gewone Berenklauw tegen. Niet te verwarren met de Reuzenberenklauw, deze is giftig. Van de wortels van de gewone Berenklauw kun je ook weer thee maken.

Opzoek naar Vogelmuur!

Na de wandeling is het aan ons, tijd om zelf op zoek te gaan naar een eetbare plant. In het boek ‘Eetbare Wilde Planten’ bestuderen we hoe Vogelmuur eruit ziet en waar we op moeten letten. Al snel hebben we het gevonden, als je er eenmaal op let kom je het heel vaak tegen. We checken voor de zekerheid toch nog even alle feitjes van de plant voor we het proeven, een frisse smaak. Wist je dat Vogelmuur veel voorkomt in salades, pesto of stamppot? Je haalt je ingrediënten dus gewoon in de natuur om de hoek!

Ben jij ook wel in voor een wild pluk avontuur! 😉 Kijk eens op https://buit.eco/, ze bieden diverse workshops aan.

Ga ook eens back to nature!

Wat vond je van dit artikel?