• Inspiratie

Wassen op de camping: zo doe je dat

21 mei 2024 · Aangepast op 30 mei 2024 · Leestijd 3 min

Wassen op de camping: zo doe je dat

Ah, de vrijheid van kamperen! Of je nu ontwaakt aan de oever van een glinsterend meer of de zonsopgang bekijkt vanaf een bergtop, er is iets magisch aan het slapen onder de sterren. Maar zelfs in de wildernis ontkomen we niet aan huishoudelijke taken, zoals de was. Vrees niet, want wassen op de camping hoeft geen nachtmerrie te zijn. Met de juiste voorbereiding en wat slimme tips en trucs, kun je gemakkelijk je kleding schoon en fris houden, zonder dat het je vakantieplezier bederft. In deze blog delen we alles wat je moet weten over wassen op de camping, van eenvoudige handwastechnieken tot het gebruik van een reiswasmachine.

Benodigdheden voor het wassen op de camping

Goed voorbereid op pad gaan betekent minder zorgen tijdens je kampeervakantie, zeker als het om de was gaat. Met enkele essentiële benodigdheden zorg je ervoor dat je kleding fris blijft, zonder veel gedoe. Deze items zijn onmisbaar voor een zorgeloze waservaring op de camping:

  • Wasmiddel
  • Compacte waszak of opvouwbare emmer
  • Reisformaat waslijn en knijpers
  • Universele stop
  • Kleine borstel of spons

1. Handwas op de camping

Zelfs zonder toegang tot moderne wasmachines kun je op de camping toch effectief je kleding wassen. Hieronder lees je verschillende methoden voor handwas die praktisch zijn voor elke kampeerder.

Handwassen met een was-emmer

Een was-emmer is een emmer met deksel waarin je de kleding kan laten weken. Vul een emmer met koud tot lauw water en voeg een kleine hoeveelheid milieuvriendelijk wasmiddel toe. Plaats je kleding in de emmer en laat het even weken. Gebruik daarna je handen om de kleding zachtjes te schrobben. Deze methode is bijzonder effectief voor kledingstukken die niet sterk vervuild zijn en biedt een eenvoudige, waterbesparende oplossing om lichte wasjes te doen tijdens het kamperen. Dit is een ideale opvouwbare was-emmer.

Gebruik een waterdichte ton voor je handwas

Een waterdichte ton, ook wel kano-ton genoemd, is een robuuste, waterdichte container die ideaal is voor het wassen van kleding. Vul de ton met water, voeg een geschikte hoeveelheid wasmiddel toe en doe de kleding erbij. Sluit de ton goed af en rol het voorzichtig heen en weer, zodat de beweging van de ton het vuil uit de kleding schudt. Dit simuleert de werking van een wasmachine en is zeer effectief voor een diepe reiniging. Neem bijvoorbeeld deze waterdichte ton als was-emmer.

2. Gebruik een camping-wasmachine

Camping-wasmachines zijn ideaal voor langere kampeertrips waarbij regelmatig schoonmaken van kleding vereist is. Deze compacte apparaten zijn gemakkelijk in gebruik, eenvoudig op te bergen en bieden een efficiënte oplossing voor het wassen van kleding zonder toegang tot traditionele was-faciliteiten. 

Een camping-wasmachine is vooral handig voor families of groepen die veel was genereren. Door de automatisering van het was-proces kun je meer tijd besteden aan het genieten van de natuur in plaats van je zorgen te maken over het schoonhouden van kleding. Bovendien zijn deze machines ontworpen om efficiënt om te gaan met beperkte water- en energiebronnen, wat ze ideaal maakt voor de milieubewuste kampeerder. Dit is een compacte camping-wasmachine.

3. Wassen met een wasmachine op de camping

Veel campings bieden tegenwoordig wasmachines aan die speciaal bedoeld zijn voor het gebruik door hun gasten. Dit soort voorzieningen maakt het leven op de camping een stuk comfortabeler, vooral tijdens langere verblijven. Het gebruik van deze wasmachines stelt kampeerders in staat om hun kleding efficiënt en grondig schoon te maken, vergelijkbaar met thuis.

4. Drogen van kleding op de camping

Na het wassen komt het drogen, een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je kleding fris en klaar voor gebruik blijft. Het drogen van kleding in de buitenlucht is niet alleen energiezuinig, maar het frisse luchtgevoel dat het aan je kleding geeft, is vaak ongeëvenaard. Een van de eenvoudigste methoden is het gebruiken van een drooglijn. Deze kan je tussen twee bomen spannen of aan je camper of caravan bevestigen. Zorg ervoor dat je kleding goed uitgespreid hangt, zodat de lucht er vrij omheen kan circuleren, wat het droogproces versnelt.

Om je was gemakkelijk te drogen zijn er een hoop droogoplossingen, zoals droogrekken, droogmolens, of droogcarrousels. Deze draagbare versies zijn speciaal ontworpen voor gebruik op de camping en kunnen gemakkelijk worden opgezet en afgebroken. Ze bieden niet alleen veel ruimte voor je was, maar zorgen ook voor een snellere droogtijd door een betere luchtcirculatie rond de kledingstukken.

De camping-was in een handomdraai

Het wassen en drogen van kleding op de camping hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen kun je gemakkelijk schone en frisse kleding behouden, zelfs midden in de natuur. Of je nu kiest voor handwas met een was-emmer of kano-ton, gebruik maakt van een reiswasmachine, of profiteert van de campingfaciliteiten, het is belangrijk om methodes te kiezen die passen bij jouw kampeerstijl en behoeften.

Wat vond je van dit artikel?