Een tent bij een meer
  • Inspiratie

Wat is de levensduur van mijn tent?

9 januari 2023 · Aangepast op 6 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Wat is de levensduur van mijn tent? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Na een lange zoektocht van bekijken en vergelijken heb je eindelijk de perfecte tent gevonden, maar hoelang gaat hij mee en is hij wel geschikt voor jouw type vakantie? Lees snel verder en krijg antwoord op al je vragen!

Soorten tentdoeken

Laten we bij de basis beginnen, welke soorten tentdoeken zijn er? De levensduur kan met een aantal weken verschillen, het hangt samen met de omstandigheden en hoe goed jij voor de tent zorgt.

Polyester
Over het algemeen gaat een polyester tentdoek 10 tot 20 weken mee. Ga je elk jaar 2 weken kamperen in het warme Spanje? Dan zal je de 20 weken niet halen. Lees hieronder waarom.

Polyester/katoen
Een polyester/katoen tentdoek gaat langer mee dan een polyester tentdoek. Hoelang is afhankelijk van meerdere factoren. Omstandigheden, verzorging, maar ook gewicht.

  • Zwaargewicht (220 -320 gram per vierkante meter): 30 à 55 weken
  • Middengewicht (180-220 gram per vierkante meter): 20 à 40 weken
  • Lichtgewicht (130-180 gram per vierkante meter): 15 à 40 weken

Polyester/nylon
Met een polyester/nylon tent doe je ongeveer 15 tot 20 weken. Ga je naar het natte Scandinavië? Dan is een nylon tent een goede optie. Nylon is zeer waterdicht en juist niet erg UV bestendig. Een van de grootste voordelen van nylon is dat het erg lichtgewicht is. Ideaal voor een backpacker!

Wat te doen voor een zo lang mogelijke levensduur?

Onderhoud! Schoonmaken, impregneren, repareren & opbergen. Dit zijn de 4 stappen die je na gebruik moet nalopen.

Maak je tent schoon met lauw water en zo min mogelijk zeep, schoonmaakmiddel kan de waterdichtheid aantasten en dat willen we natuurlijk niet! Heb je toch een moeilijke vlek die er niet uit wil? Dan raden we je 123 doekreiniger aan.

Na het schoonmaken raden we je aan om het doek te impregneren (waterdicht te maken). Dit kun je doen met de Omega Dry waterdichtspray van 123. Door dit na elke vakantie te doen verleng je de levensduur van je tent!

Check na gebruik of er nog dingen zijn die gerepareerd moeten worden. Stel dit niet uit tot de volgende keer dat je hem gaat gebruiken, dan is de kans groter dat je het vergeet. 😉

Het opruimen van je tent is ook een belangrijke stap. Zorg dat hij droog is voor je hem opbergt, dit voorkomt schimmel. Is de tent droog en goed opgevouwen? Berg hem op in een droge ruimte met ventilatie en zonder ongedierte. Tip voor het opbergen van de stokken: bind glasfiber stokken aan elkaar en vet stalen stokken in met vaseline. Dit voorkomt roestvorming.


Nadelige factoren voor de levensduur van je tent

UV straling
Je kunt nog zo goed voor je tent zorgen, de UV straling heeft het meeste invloed op de levensduur. Wil je graag met je tent naar Spanje of Italië? Dan raden we je aan een tent van polyester/katoen te kopen. Polyester/katoen kan beter tegen UV straling dan polyester en gaat dus langer mee!

Storm
Het weer kun je niet sturen… klopt! Wel kunnen we er zo goed mogelijk mee omgaan. Een beetje wind kan geen kwaad, maar tijdens een storm is het belangrijk dat je tent goed gespannen staat! Als je tent niet goed gespannen is heeft de wind meer grip op je tent. Daarnaast willen we natuurlijk niet dat je met tent en al de lucht in gaat!

Viezigheid
Hoe schoon jij ook bent, de natuur is dat niet. Zonder dat je het door hebt waait er zand naar binnen, waar jij dan weer overheen loopt. Of er poept een vogel op het tentdoek. Daarnaast kun jij nog zo schoon zijn, niet iedereen is even handig. Soms morsen we eten of drinken op de grond of gaat er iets mis tijdens het koken waardoor alles onder de spaghettisaus zit. Al deze viezigheid hebben een nadelig effect op de levensduur van je tent. Belangrijk dus om hem na gebruik goed schoon te maken met de bovengenoemde tips!

We hopen dat je iets aan deze tips en informatie hebt. Heb je al een tent gezien en wil je dubbel checken of hij een ideale match is met jouw vakanties? Kom dan langs in een van onze winkels en vraag een medewerker om advies! Zij zijn de experts en helpen je met plezier.

Wat vond je van dit artikel?