Kampeerders voor hun caravan met voortent
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Wat is de omloopmaat van jouw caravan?

15 maart 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 1 min

Wat is de omloopmaat van jouw caravan?

Ben je op zoek naar een nieuwe voortent? De oude voortent is na alle seizoenen op vakantie wel aan vervanging toe of misschien hebben jullie wel een nieuwe caravan gekocht?

Eén van de eerste vragen die wij jullie stellen in de winkel is: “wat is de omloopmaat van de caravan?” De juiste omloopmaat is essentieel om de juiste maat voortent/ luifel te selecteren die past op jouw caravan. Nauwkeurig meten is daarom ook erg belangrijk!

Hoe meet je zelf de omloopmaat?

Tip: Neem een groot touw/lint dat niet uittrekbaar is en houdt een meetlint bij de hand

Omloopmaat standaard caravans

  1. Zet de caravan waterpas en op de uitgedraaide steunen zoals de caravan ook op de camping zou staan. 
  2. Pak het touw/lint en meet vanaf de grond (A) langs de caravanrail recht omhoog en volg de caravanrail(B) naar de grond (C) 
  3. Markeer de lengte op het touw/lint en leg het meetlint ernaast. 
  4. Je hebt nu de caravan omloopmaat gemeten.

Omloopmaat Aerodynamische caravans

  1. Zet de caravan waterpas en op de uitgedraaide steunen zoals de caravan ook op de camping zou staan
  2. Pak het touw/lint en meet vanaf de grond (A) langs de caravanrail recht omhoog en volg de caravanrail tot je aan de voorkant op 190 cm hoogte recht naar grond meet. Het is belangrijk om dan niet de rail aan de voorkant te volgen. Hier komt een multifunctionele aansluitdriehoek.  
  3. Markeer de lengte op het touw/lint en leg het meetlint ernaast
  4. Je hebt nu de caravan omloop gemeten.

De juiste maat bepalen

Nu je de omloopmaat van de caravan weet gaan we kijken welke maat voortent het beste bij de caravan past. Tussen elke maat zit een verschil van 25 cm en is het dus belangrijk dat de caravan goed staat en dat er tot de grond gemeten wordt, zoals in de afbeelding ook wordt aangegeven. Valt de gemeten lengte van jouw caravan nu precies tussen twee maten in, adviseren wij om voor de grotere maat te kiezen. Door het uitdraaien van de steunen kan dit verschil al snel verholpen worden of mocht je op een wat schuinere plek staan, dan kan dit in de voortent goed gecorrigeerd worden.

Heb jij de geschikte voortent gevonden? Of kom je liever langs in één van onze winkels en laat je adviseren door onze experts.

 

Ontdek ook onze handige tips voor als de caravan na het winterseizoen weer uit de stalling mag!

Wat vond je van dit artikel?