Twee lekkere Skottelbraai recepten
De mogelijkheden met een Skottelbraai zijn eindeloos! Wij selecteerden twee van onze favoriete gerechten: kip in groene kocos-curry en de vegetarische Oosterse fettuccini. Zet je Skottelbraai maar vast aan, want dit wordt smullen!
1. Kip in groene cocos-curry
Ingrediënten
- 1 eetlepel sojasaus
- ¼ theelepel suiker
- ½ theelepel zout
- ½ eetlepel maïs zetmeel
- 2 eetlepels water
- 400g kippenborst, in dunne plakken gesneden
- 2 eetlepels olie
- ½ eetlepel groene curry pasta
- 2 kopjes gemengde groenten, in stukjes of reepjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 blikje 400ml kokosmelk1-2 eetlepels vissaus
- Een handvol basilicum of korianderblaadjes
Bereidingswijze
Meng de kip met de eerste 5 ingrediënten en laat het geheel tenminste een half uur intrekken. Verwarm de Skottelbraai, voeg olie toe en vervolgens de knoflook en de groene currypasta, en tot slot de kip. Bak het geheel 2-3 minuten tot de kip gelijkmatig gekleurd is. Voeg vervolgens de kokosmelk en vissaus toe. Draai het vuur lager en laat het nog eens 3-4 minuten sudderen tot de kip mals is en de saus is gereduceerd. Voeg halverwege het sudderen de kleingemaakte groenten toe. Garneer de curry met basilicum of korianderblaadjes. Lekker om te serveren met witte rijst of naan. Eet smakelijk!
2. Oosterse fettuccini/ noodles
Ingrediënten
- 250 g fettuccini of noodles
- 3-4 kopjes van de volgende groenten naar keuze, in stukken gesneden: broccoli, wortels, champignons, peultjes, sperziebonen
- 2 lente-uitjes, klein gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1-2 rode of groene chilipepers, diagonaal in dunne plakken gesneden
- 3 plakjes verse gemberwortel, geraspt
- Bakolie
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel tamari of lichte sojasaus
- ½ eetlepel sesamolie
- Zout en peper naar smaak
- 1½ eetlepels maïs zetmeel opgelost in een beetje water
- Chili olie (optioneel)
Bereidingswijze
Breng water aan de kook in een pan. Voeg de fettuccini of noodles toe en laat ze zachtjes koken tot ze bijna gaar zijn. Afgieten, omschudden en met een beetje olie, opzij zetten. Verwarm 2 eetlepels olie in de Skottelbraai. Voeg vervolgens de lente-uitjes, knoflook, chilipepers en gember toe. Voeg na zo’n 2 minuten de groenten toe, eerst de harde en dan de zachtere groenten. Blijf omscheppen en voeg zo nodig een beetje water toe. Als de groenten beetgaar zijn, giet je de sauzen en de sesamolie erbij. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Maak tenslotte de saus dikker met het maïzenapapje. Voeg een beetje chili-olie toe als je houdt van een iets pittiger gerecht. Voeg als laatste de gekookte noodles toe, schep alles door elkaar en genieten maar!
Ontdek ook onze originele cadeautips voor buitenkoks!