Skottelbraai vol eten
  • Inspiratie
  • Merken

Wat maakt de skottelbraai zo’n succes

26 april 2023 · Aangepast op 6 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Wat maakt de skottelbraai zo’n succes

In de eerste helft van de vorige eeuw vormden boeren een groot deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Wanneer ze in het ‘open veld’ aan het werk waren en de magen knorden van de zware arbeid, stookten ze voor het eten een vuurtje en plaatsten daar een ploegschaar (skottelskaar) boven. Hierop ‘braaiden’ ze heerlijke stukken vlees. Dit simpele idee bleek een geniaal concept. Het in 1948 opgerichte Zuid-Afrikaanse bedrijf CADAC – dat zich toentertijd nog richtte op de verkoop van gascilinders – werkte het idee uit tot een zeer succesvol commercieel concept: de ‘Skottelbraai’.

De Skottelbraai en CADAC vandaag de dag

In 1992 werd de eerste CADAC Skottelbraai in Nederland verkocht. Een jonge Paul de Leeuw presenteerde de Skottelbraai in één van zijn tv-programma’s; hij noemde het gekscherend een ‘wok op een stok’. In de jaren die volgden groeide de populariteit van de Skottelbraai sterk en vooral op de camping zag je ze steeds vaker. Ook CADAC – het merk dat de Skottelbraai naar Europa haalde – bleef groeien. Naast de Skottelbraai werd het productaanbod van het merk flink uitgebreid met all-in-one gasbarbecues en luxe buitenkeukens. Tegenwoordig geldt CADAC als één van de specialisten op het gebied van buiten koken.

Wat maakt de Skottelbraai zo’n succes?

Vaak zijn de eenvoudigste ideeën de beste ideeën, dat bewijst de Skottelbraai. Maar vergis je niet! De mogelijkheden met een Skottelbraai zijn eindeloos: van het braden van een stukje vlees tot het bereiden van een rijstschotel voor het hele gezin, het kan allemaal. Daarnaast is deze kookvriend ook nog eens zeer makkelijk in gebruik, eenvoudig schoon te maken en te demonteren tot een compact geheel. Deze combinatie van eenvoud, multifunctionaliteit en gebruiksgemak maken de Skottelbraai zo enorm geliefd. En of je de Skottelbraai nou op de camping gebruikt, onderweg, of gewoon thuis, hij doet het overal even goed!

Twee lekkere Skottelbraai recepten

De mogelijkheden met een Skottelbraai zijn eindeloos! Wij selecteerden twee van onze favoriete gerechten: kip in groene kocos-curry en de vegetarische Oosterse fettuccini. Zet je Skottelbraai maar vast aan, want dit wordt smullen!

1. Kip in groene cocos-curry

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sojasaus
  • ¼ theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • ½ eetlepel maïs zetmeel
  • 2 eetlepels water
  • 400g kippenborst, in dunne plakken gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • ½ eetlepel groene curry pasta
  • 2 kopjes gemengde groenten, in stukjes of reepjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje 400ml kokosmelk1-2 eetlepels vissaus
  • Een handvol basilicum of korianderblaadjes

Bereidingswijze

Meng de kip met de eerste 5 ingrediënten en laat het geheel tenminste een half uur intrekken. Verwarm de Skottelbraai, voeg olie toe en vervolgens de knoflook en de groene currypasta, en tot slot de kip. Bak het geheel 2-3 minuten tot de kip gelijkmatig gekleurd is. Voeg vervolgens de kokosmelk en vissaus toe. Draai het vuur lager en laat het nog eens 3-4 minuten sudderen tot de kip mals is en de saus is gereduceerd. Voeg halverwege het sudderen de kleingemaakte groenten toe. Garneer de curry met basilicum of korianderblaadjes. Lekker om te serveren met witte rijst of naan. Eet smakelijk!

2. Oosterse fettuccini/ noodles

Ingrediënten

  • 250 g fettuccini of noodles
  • 3-4 kopjes van de volgende groenten naar keuze, in stukken gesneden: broccoli, wortels, champignons, peultjes, sperziebonen
  • 2 lente-uitjes, klein gehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1-2 rode of groene chilipepers, diagonaal in dunne plakken gesneden
  • 3 plakjes verse gemberwortel, geraspt
  • Bakolie
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel tamari of lichte sojasaus
  • ½ eetlepel sesamolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1½ eetlepels maïs zetmeel opgelost in een beetje water
  • Chili olie (optioneel)

Bereidingswijze

Breng water aan de kook in een pan. Voeg de fettuccini of noodles toe en laat ze zachtjes koken tot ze bijna gaar zijn. Afgieten, omschudden en met een beetje olie, opzij zetten. Verwarm 2 eetlepels olie in de Skottelbraai. Voeg vervolgens de lente-uitjes, knoflook, chilipepers en gember toe. Voeg na zo’n 2 minuten de groenten toe, eerst de harde en dan de zachtere groenten. Blijf omscheppen en voeg zo nodig een beetje water toe. Als de groenten beetgaar zijn, giet je de sauzen en de sesamolie erbij. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Maak tenslotte de saus dikker met het maïzenapapje. Voeg een beetje chili-olie toe als je houdt van een iets pittiger gerecht. Voeg als laatste de gekookte noodles toe, schep alles door elkaar en genieten maar!

Ontdek ook onze originele cadeautips voor buitenkoks!

Wat vond je van dit artikel?