Uitzicht vanuit de tent op een meer
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Wat nachtrust in de natuur met je doet

2 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Dit is wat nachtrust in de natuur met je doet

Je wordt wakker van vrolijk fluitende vogeltjes die een prachtig ochtendconcert voor je opvoeren. Het is nog vroeg, maar je voelt je heerlijk uitgeslapen. Van jou mag de dag wel beginnen. Je opent de rits en stapt op blote voeten de tent uit. Je ruikt de geur van ochtenddauw op het verse gras, terwijl de eerste zonnestralen van de dag zich een weg vechten door de bladeren van de bomen. Een aangenaam fris briesje streelt je huid. Er verschijnt een lach op je gezicht. Daar in je eentje voor de tent beleef je een spontaan geluksmomentje. Herkenbaar?

Kamperen reset je oerklok

Kamperen zorgt ervoor dat je oerklok als het ware weer gereset wordt. Wetenschappers leggen uit dat mensen in het dagelijks leven constant worden blootgesteld aan elektrisch, kunstmatig licht. Zoals het licht van je telefoon, tablet en TV. Dit licht verstoort ons oerritme in grote mate. Maar na een paar dagen kamperen reset je oerklok (onder invloed van natuurlijk licht) zich vanzelf. Met als gevolg dat je ‘s avonds tevreden op één oor ligt en ’s ochtends vroeg en uitgerust wakker wordt. Dus als je op de camping rond een uurtje of 10 ’s avonds lekker rozig in je relaxstoel voor de tent zit, terwijl je de zon achter de horizon ziet wegzakken. Als je je ogen daarna zwaar voelt worden en merkt dat je even wegdommelt, dan wijst dit erop dat je het ‘oerritme’ weer te pakken hebt. Opstaan en naar bed gaan volgens het schema van de zon.

Een boost voor je gezondheid

Op de camping slaap je fijner en rustiger dan thuis, je voelt je opgewekter en je zit vol positieve energie. Maar dat is toch logisch? Je bent op vakantie, je hebt heerlijke mensen om je heen en je hoeft even helemaal niets. Deze factoren dragen zeker bij aan je goedgemutstheid en je nachtrust, maar zijn niet de enige redenen voor jou gelukkige en uitgeslapen gevoel. Uit onderzoek van de Michigan University blijkt namelijk dat een paar minuten in de natuur zijn al helpt tegen negatieve gevoelens. Daarnaast maakt je lichaam meer vitamine D aan als je buiten bent en de ‘buitenlucht’ die je inademt, heeft een positief effect op je immuunsysteem en je nachtrust. Een goede nachtrust kent op zijn beurt weer tal van lichamelijke en geestelijke voordelen.

Eigenlijk wisten we het al lang, maar nu wordt het dus ook door de wetenschap bevestigd: kamperen is gewoon heel goed voor je. Wie weet is ‘een weekje kamperen’ binnenkort wel op doktersrecept verkrijgbaar 😉

Ervaar het zelf

Hou je van veel natuur om je heen en kan je niet wachten om heerlijk uitgerust wakker te worden van fluitende vogeltjes? Dan is een natuurcamping echt wat voor jou. Maar hoe vind je de leukste campings in de natuur? Misschien helpen deze websites jou een handje. Een overzicht van de mooiste natuurcampings in Nederland vind je op natuurkampeerterreinen.nl of op kgc.nl. Je kunt ook kiezen voor een mooie camping in het bos of ga voor het ultieme natuurgevoel logeren bij de boswachter. Wil je verder van huis genieten van een natuurcamping, neem dan eens een kijkje op natuurcamping.nl, hier vind je de mooiste natuurcampings door heel Europa.

Lees ook hoe Dylan heerlijk heeft geslapen, onder een oude eik!

Wat vond je van dit artikel?