Bomen
  • Inspiratie

Week van de teek

17 april 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 1 min

Week van de teek

Teken zitten overal

Als je denk dat teken alleen in het bos zitten, heb je het helemaal mis. Zelfs als je in een parkje lekker op het gras ligt of in je eigen achtertuin, kunnen er teken in de buurt zijn.

Controleer jezelf als je in de buurt bent geweest bij groen, ook al was het dus de achtertuin. Kleine moeite, groot plezier!
Natuurlijk loop je in het bos en de duinen, of wanneer je kampeert extra risico. Het is absoluut niet nodig om binnen te blijven en niets meer te ondernemen, dat zou zonde zijn! Maar wees bewust van het feit dat die nare beestjes overal kunnen zijn. Zeker met de zachtere winters zijn teken er vrijwel het hele jaar door én worden het er steeds meer. Wees alert!

Speciale middelen en kleding

Wanneer je weet dat je in een gebied komt waar je extra risico loopt, kun je maatregelen nemen. Denk aan speciale kleding of middelen die insecten, in het bijzonder natuurlijk teken, op afstand houden. Je kunt ook simpele maatregelen nemen, bijvoorbeeld je sokken over je broek doen wanneer je in het bos loopt. Maar zelfs dit is niet waterdicht, die beestjes zijn veel te slim en lopen zo naar boven. Al-tijd blijven controleren dus.

Een teek juist verwijderen

Wanneer je een teek onjuist verwijdert weet je zeker dat hij je zult bijten, en als hij Borrelia (en/of een co-infectie) met zich meedraagt, zit jij met de gebakken peren. Zorg dus dat je weet hoe je een teek verwijdert. Smeer er geen zeep op en maak geen gekke draaiende bewegingen met pincet die soms bij tips over teken rond gaan. Een puntig pincet en de teek bij het hoofdje pakken is een goed begin, maar het is nog beter als je een tekentang op zak hebt. Daarmee weet je zeker dat je de hele teek te pakken hebt.

Gebeten door een teek, wat nu?

Ben je gebeten door een teek? Dan is het aan te raden om ILADS richtlijnen te volgen. Zij adviseren om 20 dagen antibiotica te gebruiken, ongeacht of een Lyme test positief is, of dat er een rode kring verschijnt.

We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen, controleer jezelf en elkaar! 😉
Lees al onze inspiratie blogs!

 

Wat vond je van dit artikel?