Koppel bij de voortent op een zonnige dag
 • Activiteiten
 • Inspiratie

Welk grondzeil kies ik voor de voortent?

18 april 2024 · Aangepast op 22 april 2024 · Leestijd 3 min

Zie je het al voor je? Je hebt de perfecte kampeerplek gevonden, je voortent staat klaar om opgezet te worden, maar dan realiseer je je dat je het grondzeil vergeten bent. Oeps! Een goed grondzeil is de fundering van je voortent en kan het verschil maken tussen een comfortabel verblijf en een nacht waarbij je strijdt tegen vocht en kou.

Maar geen zorgen, in dit artikel helpen we je het perfecte grondzeil te kiezen dat past bij jouw kampeerbehoeften. Of je nu zoekt naar iets dat ultra-duurzaam is, gemakkelijk schoon te maken, of specifiek geschikt voor die zachte grasvelden, wij hebben de antwoorden voor je. Dus pak een kop koffie en lees verder om te ontdekken hoe je de beste basis voor je voortent legt!

Verschillende soorten grondzeilen

Bij het kiezen van een grondzeil voor je voortent, heb je verschillende opties. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw specifieke campingomstandigheden. Hier zijn de meest voorkomende types grondzeilen:

 • PVC grondzeilen: Duurzaam en makkelijk schoon te maken, ideaal voor rotsachtige of scherpe ondergronden.
 • PE (polyethyleen) grondzeilen: Lichtgewicht, waterdicht en relatief goedkoop, perfect voor kampeerders die vaak van locatie wisselen.
 • Ademende grondzeilen: Geschikt voor grasvelden, laten lucht en vocht door om de ondergrond gezond te houden.

Factoren om te overwegen bij de keuze van een grondzeil

Bij de keuze van een grondzeil voor je voortent zijn er verschillende belangrijke factoren die je in overweging moet nemen om de beste beslissing voor jouw kampeerbehoefte te maken. Hier zijn de cruciale aspecten:

 • Waterdichtheid: Het belangrijkste doel van een grondzeil is om een barrière tegen vocht te vormen. Waterdichtheid is cruciaal, vooral in natte weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je grondzeil voldoende bescherming biedt tegen binnendringend water, wat essentieel is voor een droge en comfortabele kampeerervaring.
 • Gewicht en opslag: De keuze van het grondzeil kan ook afhangen van hoe gemakkelijk je het wilt vervoeren en opbergen. Als je vaak op pad bent, is een lichter grondzeil dat gemakkelijk op te vouwen en mee te nemen is, zoals PE, een betere keuze. Voor langdurig kamperen op één locatie kan een zwaarder en duurzamer PVC grondzeil geschikter zijn.
 • Duurzaamheid: Overweeg de duurzaamheid van het materiaal in relatie tot de ondergrond waarop je gaat kamperen. Ruwere terreinen vereisen een sterker grondzeil dat bestand is tegen scheuren en slijtage. PVC is vaak de beste keuze voor dergelijke omstandigheden vanwege zijn robuustheid.

Hoe meet je de juiste maat grondzeil voor je voortent?

Het correct meten van je grondzeil is essentieel om te zorgen dat het perfect past onder je voortent. Een goed passend grondzeil beschermt beter tegen vocht en vuil en maakt je kampeerleven een stuk eenvoudiger.

Volg onze handleiding om de juiste maat grondzeil te bepalen:

 1. Bepaal de afmetingen van je voortent: Meet de lengte en de breedte van je voortent. Dit zijn de minimale afmetingen die je grondzeil moet hebben. Het is vaak aan te raden om enkele centimeters extra toe te voegen rondom voor optimale bescherming.
 2. Houd rekening met de vorm: Voortenten kunnen variëren in vorm. Zorg ervoor dat je grondzeil overeenkomt met deze vorm. Voor een niet-rechthoekige voortent kun je het beste een iets groter grondzeil nemen en dit ter plekke aanpassen.
 3. Extra ruimte voor een ‘opstaande rand’: Overweeg een grondzeil met extra materiaal aan de randen dat je omhoog kunt zetten tegen de tentwanden. Dit helpt om water en vuil buiten te houden, vooral bij zware regenval.
 4. Markeringen voor plaatsing van meubels: Als je weet waar je zware voorwerpen zoals een kampeertafel of stoelen wilt plaatsen, meet dan deze gebieden om te zorgen dat het grondzeil ook hier voldoende bescherming biedt.

Extra tips voor het leggen van een grondzeil

Een goed gelegd grondzeil kan een wereld van verschil maken voor je kampeerervaring. Hier zijn enkele tips om je grondzeil optimaal te leggen en te onderhouden:

Tips voor het glad en strak leggen van je grondzeil

 • Maak de ondergrond schoon: Voordat je het grondzeil plaatst, zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van scherpe voorwerpen zoals stenen, takken of wortels die het zeil kunnen beschadigen.
 • Gebruik grondpennen: Bevestig de hoeken van je grondzeil met grondpennen om te voorkomen dat het gaat schuiven. Zorg ervoor dat de pennen volledig de grond in zijn om struikelgevaar te voorkomen.
 • Span het grondzeil strak: Een strak gespannen grondzeil voorkomt plassen water op het zeil bij regen. Zorg ervoor dat het zeil gelijkmatig gespannen is zonder golven of bobbels.

Hoe zorg je ervoor dat je grondzeil schoon en in goede staat blijft?

 • Regelmatig schoonmaken: Veeg of spoel vuil en zand van je grondzeil af voordat je het opbergt. Dit helpt om schimmel en slijtage te voorkomen.
 • Droog het grondzeil goed: Voordat je het grondzeil opbergt, zorg ervoor dat het volledig droog is. Opbergen terwijl het nog vochtig is, kan leiden tot schimmel en nare geuren.
 • Reparaties: Controleer het grondzeil regelmatig op scheurtjes of gaatjes. Kleine beschadigingen kun je vaak zelf repareren met een reparatieset speciaal voor grondzeilen.

Kiezen maar!

Het kiezen van het juiste grondzeil is cruciaal voor elke kampeertrip en kan je comfort aanzienlijk verhogen. Met de juiste kennis en materialen leg je letterlijk en figuurlijk een goede basis voor vele onvergetelijke avonturen in de natuur.

Hier vind je een overzicht van al onze grondzeilen.

Nog een voortent nodig? Gebruik onze handige Voortent Keuzehulp!

Wat vond je van dit artikel?