Kampeerders op hun kleurrijke slaapmatten
  • Inspiratie

Welke slaapmat moet ik kiezen?

29 januari 2023 · Aangepast op 29 februari 2024 · Leestijd 3 min

Welke slaapmat moet ik kiezen?

De eerste avond van je vakantie is in één woord: geslaagd! Bedtijd. Je ritst de slaapcabine open en tot je grote verbazing is je luchtbed helemaal zacht. Je zoekt stilletjes de pomp en je probeert je luchtbed te redden. Je pompt een paar keer en je luchtbed is weer vol. De volgende dag word je brak wakker. Niet door de hoeveelheid bier, maar door het luchtbed dat voor geen meter ligt. Dit ga je geen twee weken volhouden. Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapmat? Dat vertellen we jou.

Wat is een goede slaapmat voor een autovakantie?

Het belangrijkste onderdeel van kamperen is slapen. Als je niet goed slaapt is heel je vakantie naar de maan. Je wilt fris en fruitig opstaan om al die leuke avonturen te beleven. Ga je voor een aantal weken op vakantie met de tent en heb je veel ruimte in je auto? Kies dan een geïsoleerd matje.

Hoe goed isoleert een slaapmat?

Om te bepalen hoe goed een slaapmat isoleert bekijk je de R-Waarde. Dit weergeeft de warmteweerstand. Oftewel, hoe goed een slaapmat tegen kou van onderen isoleert. Hoe hoger de waarde, hoe beter het slaapmatje is geïsoleerd. Met een goed geïsoleerde slaapmat is de isolatiewaarde van een slaapzak minder belangrijk. Zo’n matje is wat zwaarder en neemt wat meer ruimte in beslag. Daarom zijn dit soort matjes ideaal als je met de auto op vakantie gaat en wat langer op één plek verblijft.

Slaapmat met ingebouwde pomp

Een goed voorbeeld van een geïsoleerde slaapmat zijn de Stretch Limousines van Redwood. Deze zelfopblazende slaapmatten hebben een terugslagventiel. Daarmee kun je de knop omzetten als je het laat leeglopen. Laat je het los, dan zuigt hij zich niet opnieuw vol. Het voordeel is dat als je het loslaat, er dan niks gebeurt. Je hebt er dus geen omkijken meer naar. En zo sta je niet elke avond, voordat je gaat slapen opnieuw je luchtbed op te pompen. Makkelijk toch? Verder zijn er ook duo-slaapmatten. Want samen slapen is toch veel gezellig dan in je eentje?

Hoe werkt een zelfopblaasbare slaapmat?

Als je een nieuwe zelfopblaasbare mat uitpakt is hij niet meteen vol. De eerste keer kan uren duren voordat de mat volledig is opgeblazen Hij zit in een fabrieksrol zo strak opgerold, dat zo’n mat de tijd nodig heeft om zelf omhoog te komen. Je kan eventueel een pomp gebruiken, maar het beste is om geduldig te wachten. Daarom is het goed om de eerste keer even thuis te testen. Als het matje eenmaal volledig is opgeblazen, draai je de knop om. Vervolgens rol je het matje voorzichtig op zodat de lucht weer verdwijnt. Als je op vakantie gaat leg je de slaapmat in je tent en slaap je de komende twee weken als een roos.

Wat is een goede slaapmat voor een fietsvakantie?

Ga je op de fiets of met de motor op vakantie richting de Veluwe? Of misschien ga je backpacken of een trekking doen, waarbij je een tent meeneemt? Dan wil je natuurlijk zo licht mogelijk reizen. Een zelfopblaasbare slaapmat zoals hierboven omschreven is in deze situatie veel te zwaar en neemt te veel ruimte in. Je wilt een licht, maar stevig matje hebben. De slaapmatten van Therm-a-rest en Sea to Summit zijn zijn ideaal voor jouw trip.

Wat is een goede slaapmat voor kinderen?

Er is qua materiaal niet veel verschil tussen een slaapmat voor volwassenen en kinderen. Ook hierbij is het voornamelijk belangrijk dat het goed ligt. Voor kinderen is de Stretch Limousine 10 slim ideaal. Is je slaapcabine groot genoeg, dan kun je ook een Stretch Limousine 10 slim duo kiezen. De dikte van de slaapmatten zijn 7,5 cm, 10 cm en 15 cm. Een dikkere slaapmat hoeft niet beter te zijn. Het is belangrijk om zelf te proberen wat voor jou en jouw kinderen prettig ligt.

Hoe onderhoud je een slaapmat?

Oeps, er valt een glas cola over je slaapmat. Pak meteen een vochtig doekje en maak het schoon. Als je terugkomt van vakantie en je slaapmat is niet heel fris meer, dan kun je hem uiteraard schoonmaken. Gebruik hiervoor lauw water met zeep. Laat het goed drogen en berg de mat tijdelijk uitgevouwen op. Neem voor de zekerheid altijd een reparatiekit mee op reis. Zo zijn eventuele gaatjes in een handomdraai verleden tijd.

Hoe vind je jouw ideale slaapmat?

  • Probeer het in de winkel uit om te kijken of het prettig ligt
  • Het beste is om op je zij te gaan liggen. Dan heb je het drukpunt van je heupen. Als je de grond niet voelt, dan is het goed.
  • Meet van tevoren je slaapcabine op, zodat je weet hoe groot je slaapmat mag zijn.

Bezoek één van onze winkels en test jouw ideale slaapmat.

Lees ook hoe Dylan heeft geslapen tijdens zijn kampeeravontuur, onder een oude eik!

Wat vond je van dit artikel?