Ski's en benodigdheden
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Wintersport onderhoud

1 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Welk onderhoud hebben ski’s en snowboard nodig?

Waren jouw ski’s vorig seizoen zo stroef dat je nauwelijks de zwarte piste af kwam? Of hoorde jij dat verschrikkelijke geluid van een steentje dat je snowboard krast? Voor je het weet ligt je wintersportgear alweer maanden op zolder te verstoffen. Voordat de dakkoffer er weer op gaat, is een rondje onderhoud geen slecht idee, toch? Maar welke beurt? De onderstaande onderhoudsbeurten bieden wij natuurlijk ook aan in onze winkels. Kom langs (zonder afspraak), drop je wintersportgear, dan laten wij je weten hoe lang het gaat duren en geven we je een seintje als je je spullen kunt komen halen. Super toll!

Kleine onderhoudsbeurt voor je ski’s

Als jouw ski’s nog prima in orde zijn, dus als je een weekje hebt geskied zonder heftige valpartijen – voor je ski’s tenminste – dan is waxen en slijpen genoeg. De kleine beurt houdt in dat we de ski’s schoonmaken, voorslijpen, de staalkanten in de juiste hoek slijpen en de onderkant (het belag) voorzien van een goede structuur door steenslijpen. Even de staalkanten tunen voor een betere grip en mooie bochtjes, warme waxlaag erop en polijsten. Jij kunt weer een weekje er tegenaan!

Ben jij zo’n doorgewinterde skiër? Iemand met een ijskoude techniek die misschien af en toe een 360° bocht maakt? Als jouw ski’s nog prima in orde zijn, is een kleine beurt ook heel geschikt, maar met de kleine beurt super zorg je ervoor dat jouw ski’s jouw tempo bij kunnen houden. De kleine beurt super draait ook om waxen en slijpen, maar hierbij wordt het belag ook voorzien van vario structuur (geschikt voor verschillende technieken, van race tot buckelpiste). En worden de staalkanten radiaal getuned, wat wil zeggen dat de ski’s onder de binding onder een hoek van 0,5 graden worden geslepen en aan de voor- en achterkant onder een hoek van 0,8 graden. Zo heb je precies op de juiste plekken de juiste kantengrip. O, en voordat ze worden gewaxt, verwarmen we je ski’s voor met infrarood. Hierdoor gaan de poriën van je ski’s openstaan en wordt de wax optimaal opgenomen. Heb je er lekker lang plezier van. Jetz geht’s loss!

Grote onderhoudsbeurt voor je ski’s

Heb je het onderhoud een beetje (erg) laten versloffen? Of heb je een schansje gepakt en zat er niet heel veel sneeuw op, maar wel wat stenen? Als je ski’s beschadigd zijn, is het tijd voor een grote beurt. Wat houdt dat in? Natuurlijk maken we de ski’s eerst schoon, daarna worden ze ruw voorgeslepen zodat de diepere beschadigingen dicht kunnen worden geperst door de P-Tex Master (coole naam, we know). Het overtollig vulmateriaal wordt weggeslepen en het belag geven we weer een goede structuur door te steenslijpen. Daarna slijpen we de staalkanten, dan heb je weer grip en kun je naar hartenlust bochtjes maken en carven. Warme waxlaag, polijsten en jouw ski’s zijn weer zo goed als nieuw!

Als je het liefst vijf keer per jaar de piste op gaat, dan kun je erop rekenen dat jouw ski’s regelmatig een grote beurt nodig hebben. En dat de grote beurt super beter bij jouw wensen aansluit dan de gewone grote beurt. Want naast alles wat je krijg in een grote beurt, voorziet de grote beurt super jouw ski’s ook van vario structuur. Daar kun je gerust een slalom of buckelpiste mee pakken. Daarnaast worden de staalkanten radiaal getuned, zodat je precies de juiste grip en super smooth draaivermogen hebt. Helemaal klaar voor een lange afdaling carven. Of juist een rondje fun-park. En de waxlaag? Die doen we er twee keer op nadat je ski’s infrarood verwarmd zijn, dan nemen ze de wax extra goed op en doe je er dus langer mee. Even polijsten en klaar is Gunther!

Snowboard waxen en slijpen

Kleine onderhoudsbeurt voor je snowboard
Heb jij met name zittend in de sneeuw gesnowboard, of heb je in ieder geval je snowboard niet beschadigd? Dan is een kleine beurt waarschijnlijk voldoende. Wat houdt het in? We maken je snowboard schoon en slijpen de randen voor. Daarna behandelen we de onderkant met een kurkband en slijpen we de staalkanten in de juiste hoek. Deze tunen we nog even voor een goede grip en soepele bochten. Daarna een warme waxlaag, even polijsten, en dan gaan de afdalingen weer een stuk minder stroef!

Grote onderhoudsbeurt voor je snowboard
Heb jij je snowboard beschadigd? Afdaling verkeerd ingeschat na wat Schnaps? Kan gebeuren. Dan is een grote onderhoudsbeurt wel handig. Naast alles wat we als klein onderhoud doen, worden de beschadigingen door de P-Tex Master (en eventueel met een opvulpistool met de hand) dicht geperst. Daarna slijpen we het overtollig vulmateriaal weg, en wordt het belag vlak geslepen en met een kurkslijpband behandeld. Het resultaat? Een snowboard dat weer tegen een stootje kan. Off-piste? Why not!

Bekijk ook onze handige paklijst voor de wintersport, afvinken maar!

Lees meer activiteiten blogs!

Wat vond je van dit artikel?