Bergen met sneeuw
  • Vrijbuiters aan het woord

Wintersport, reis met Laura naar Fins Lapland

9 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Reis met Laura naar Fins Lapland

Ontdek winter wonderland op een stoere manier; vanaf een sneeuwscooter!

In januari komt de zon niet volledig op in Lapland, maar deze dag rond 11 uur zou hij voor het eerst weer een klein stukje te zien zijn. Om 09:00 begon de uitleg, ruime bochten maken,  afstand houden en gas geven! Daar gingen we, dwars over het Ounasjärvi meer met onze sneeuwscooters! Het was -35, maar met onze sjaals en wanten van Barts konden we onszelf warm houden. Extra fijn, de gasknop van de sneeuwscooter heeft een verwarming!

In het begin wat onwennig, bochten maken is best lastig. Je moet je stuur draaien en helemaal mee leunen, dit was, naast genieten van de schitterende omgeving, de taak van de passagier achterop. Hoe verder we het meer op kwamen, hoe mooier de lucht werd. Aan het einde van het meer zijn we gestopt voor een warme bessensap en een koekje. De gids vroeg ons om de sneeuwscooter uit te zetten en allemaal even niets te zeggen zodat we het geluid van de natuur konden horen.. absolute stilte. Wat een rust! Op de terugweg zijn we van bestuurder gewisseld. Zo konden we beide genieten van deze mooie plek.

Zelf ook zo’n mooie reis naar Fins Lapland maken? Laat Buro Scanbrit je helpen, zij zijn de specialist op het gebied van avontuurlijke wintervakanties!

Dwars door het winterlandschap lopen doe je natuurlijk met raquette onder je schoenen!

Iedereen kent ze wel, een soort tennisrackets onder je schoen waarmee je goed door de sneeuw kunt wandelen. De echte naam; raquette. Raquette kun je onder je snowboots binden en zijn voorzien van ijzer aan de onderkant, zodat je over gladde stukken kunt lopen. In natuurpark Jyppyrän zijn we naar de top van de berg gelopen, alsof je door een een ansichtkaart loopt. De vele besneeuwde bomen maken het ongelofelijk mooi! Af en toe kom je een verbogen tak tegen die over het pad hangt, dan is het moeilijk om degene achter je geen douche te geven :).

Eenmaal op de top van de berg hadden we een prachtig uitzicht over het natuurpark en het meer waar we aan verbleven, adembenemend! Het wandelen met deze schoenen vonden we zo leuk dat we met een klein groepje het meer over zijn gestoken. Halverwege het meer was een eilandje waar wel 11 meter sneeuw lag, raquette waren hier dus een must! Best zwaar lopen in die sneeuw. Probeer niet te vallen, uit ervaring kan ik zeggen dat opstaan een hele opgave is! Tijdens de route heb ik ook nog een Finse douche gekregen: alle sneeuw uit de boom schudden terwijl je eronder staat, hoort erbij zullen we maar zeggen!

Laura van den Heuvel, Content Specialist

Al naar Finland geweest? Sabina neemt je mee naar Noorwegen!

Bekijk ook onze handige paklijst voor de wintersport, afvinken maar!

Wat vond je van dit artikel?