Hutjes van sneeuw
  • Vrijbuiters aan het woord

Wintersport, Tessa’s avontuur in Kyrgyzstan

9 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Slapen in een yurt – Kyrgyzstan

Weer eens wat anders: een avontuurlijke wintersportbestemming

Denk je bij wintersportvakantie meteen aan Wiener Schnitzels en Kaiserschmarren? Volle kinderklasjes die in treintjes over de blauwe piste slalommen? Rijen mensen bij de gondelliften? Luide apres-ski-tenten en typische bestemmingen in de Alpen? Think again. Afgelopen winter koos ik voor een avontuurlijke wintersportbestemming en pakte mijn koffer, rugzak en snowboardbag om 11 uur te vliegen naar Kyrgyzstan. Dit land ligt in het midden van Centraal-Azië en bestaat voor bijna 90% uit bergen boven de 1500 meter! Het ligt tussen de Tien Shan en Ala Too bergketens en de helft van Kyrgyzstan ligt zelfs boven de 3000 meter. Meer dan genoeg hoogtemeters voor een prachtige wintersportbestemming dus!

Op vijf á zes uur rijden van het vliegveld in de hoofdstad, ligt het skigebied Karakol (3100m). Na een paar dagen sightseeing, me begeven in de Kirgizische cultuur, het bezoeken van de grootste Bazaar, verlaat ik de hoofdstad en reis ik met een Marshrutka (het plaatselijke type openbaar vervoer) tussen de locals naar het skigebied. Tijdens deze ‘road trip’ naar het Oosten van het land, passeer je het Issyk-Kul meer (1600m): het één na grootste bergmeer ter wereld. De pistes van Karakol zijn verrassend goed geprepareerd en het gebied heeft welgeteld 4 skiliftjes. Klinkt weinig, maar het is groter dan ik verwachtte en er zijn prima freeride-mogelijkheden!

Tip!

Wil je écht weg van de gebaande paden en gegarandeerd verse lijnen in diepe sneeuw zetten? Bezoek dan zeker ook Jyrgalan: hier zijn geen skiliften, maar hier word je met een Pistenbully of snowscooter gedropt op verschillende bergtoppen. Vervolgens liggen er prachtige afdalingen in ongerepte sneeuw voor je klaar en heb je de mooiste uitzichten. Pure freeride dus! Ik heb me hier dan ook een aantal dagen super vermaakt. Natuurlijk allen voorzien van lawinepieper, lawineschep, sonde en lawinekennis. Overnachten doe je in een traditionele yurt en ik ben ook eens te paard de berg op gegaan. Als je wilt kun je je snowboard op je rug binden en vervolgens een afdaling maken: de paarden kennen het gebied en vinden zelf hun weg weer naar beneden.

Weer eens wat anders

Al met al is Kyrgyzstan echt een topbestemming als je houdt van de backcountry en eens wat anders wilt dan de Alpen. Voor mij was deze reis een ideale combinatie tussen het verre reizen (me in een voor mij onbekende cultuur begeven, een voor mij nieuw land ontdekken) en datgene wat ik het liefste doe in de winter: snowboarden. Zolang je geen hypermoderne skiliften met stoelverwarming verwacht, geïnteresseerd bent in andere culturen en gebruiken en gewoon lekker wilt freeriden zonder mensenmassa’s, is het zeker een bezoek waard!

Tessa Pieters, Content Specialist

Liever wat dichterbij naar een sneeuwbestemming? Laura neemt je mee naar Fins Lapland!

Bekijk ook onze handige paklijst voor de wintersport, afvinken maar!

Wat vond je van dit artikel?