Bergen met sneeuw
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Wintersport: bereid je goed voor!

28 oktober 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Wintersport: bereid je goed voor!

Ga je binnenkort op wintersport? Denk dan goed na over de voorbereiding, je kleding, ski’s of snowboard, accessoires, noem maar op. Bij Vrijbuiter heb je een enorme keus in modellen, merken en materialen. In elke prijsklasse slaag je bij ons. Onze specialisten helpen je graag. Maar ook hier geven we alvast wat tips.

Tips voor de wintersport voorbereiding

Oefeningen
Wintersport is best belastend voor je lichaam. Bepaalde spiergroepen en gewrichten worden in korte tijd flink belast. Het is dan ook handig om enkele weken voor je wintersportvakantie al wat oefeningen te doen. Denk aan kniebuigingen en rek- en strekoefeningen bijvoorbeeld.

Niveau
Het is belangrijk dat je een skigebied uitzoekt dat past bij je niveau van skiën of snowboarden. Heb je nog niet zoveel ervaring of gaan er kleine kinderen mee? Kies dan voor een bestemming met voldoende blauwe pistes.

Verzekeren
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op wintersport. Twee tips: sluit een reisverzekering af met wintersportdekking. Sluit bovendien medische kosten af, dan zijn ook de kosten van de zorg in het buitenland gedekt.

Tips voor ski’s, boards en schoenen

Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste ski’s of een snowboard kiest. Dan gaat het om je ervaring of niveau, je gewicht, je lengte, de breedte van je knieën, je stijl en ambities op de piste, noem maar op! Vrijbuiter heeft heel veel keus, voor elk wat wils. Daarnaast hebben wij de apparatuur om jouw lichaam goed op te meten. Onze adviseurs begeleiden je met hun uitgebreide kennis en ervaring bij je keuze. Ook als het om de goede schoenen gaat. Want die zijn minstens zo belangrijk!

Tips voor wintersportkleding: kleed je in laagjes

Soms staat de zon boven de piste en is het 15 graden, een andere keer stap je uit de skilift en vriest het 15 graden.  Het is dan ook handig om je in laagjes te kleden; zo heb je het nooit te warm of te koud. Door de verschillende lagen kan warmte goed worden vastgehouden en transpiratievocht worden afgevoerd.

Onderlaag
Ideaal voor de wintersport is thermo-ondergoed. Kies niet voor katoen; wollen of synthetische kleding voeren het transpiratievocht beter af. Belangrijk, want je bent toch de hele dag aan het sporten.

Tussenlaag
De tussenlaag zorgt vooral voor isolatie. Denk aan een vest of fleece. Hier kun je mee variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Buitenste laag
Uiteindelijk moeten de lagen ervoor zorgen dat je wind- en waterdicht gekleed bent en dat de kleding ademt. Daarbij is de keuze van je jas belangrijk. Kies je voor een sofshell, een jas en vest in één,  die je veel bewegingsvrijheid geeft en goed ademt? Of heb je liever een hardshell die geen water en wind doorlaat? Vrijbuiter heeft een ruime keuze winterjassen in alle prijsklassen en van alle (top)merken. We adviseren je graag!

Tips accessoires

Je maakt je wintersportuitrusting helemaal af met enkele accessoires, sommige wat belangrijker dan andere. We raden je aan om een goede, comfortabele helm aan te schaffen, zeker voor kinderen. Daarnaast zijn goede, ademende sokken belangrijk. Kies je voor handschoenen? Of heb je snel last van koude vingers en draag je liever wanten? Let ook op het materiaal; de waterdichtheid en grip op je skistokken verschillen nogal. Vergeet niet een goede ski- of zonnebril aan te schaffen, wellicht met reflecterende glazen. Tot slot kun je bij Vrijbuiter terecht voor handige gadgets als skipashouders en schrapers om sneeuw onder je schoenen te verwijderen. We wensen je alvast heel veel wintersportplezier!

Bekijk ook onze handige paklijst voor de wintersport, afvinken maar!

Lees meer activiteiten blogs!

Wat vond je van dit artikel?