Man met laptop op schoot
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Zo vind je in 5 stappen jouw ideale camping

20 december 2022 · Aangepast op 9 april 2024 · Leestijd 4 min

Zo vind je in 5 stappen jouw ideale camping

Uren speuren op internet, stapels campinggidsen doornemen en op iedere verjaardag krijg je weer andere suggesties voor de mooiste plekjes. De perfecte camping vinden kan soms als een uitdaging voelen. Maar tussen de meer dan 10.000 campings in Europa moet toch ook voor jou een perfecte camping zitten? Zeker! Met deze tips vind je in vijf stappen jouw perfecte camping.

Stap 1: Waar wil je naar toe?

Om het aantal campings waar je uit kunt kiezen meteen maar flink te laten verkleinen helpt het om een regio te kiezen. Wil je naar de bergen of juist naar zee? Dicht bij huis of naar een ander land en andere cultuur? Duur of goedkoop? Allemaal keuzes die het gebied waarin je hoeft te zoeken flink kunnen verkleinen. De eerste twee spreken voor zich maar ook hoeveel je wilt betalen kan je vakantiebestemming bepalen. Uit een campingonderzoek van de ADAC, de Duitse ANWB, bleek dat de verschillen in kosten voor een camping groot zijn. In Italië betaalt een gezin met twee kinderen en een caravan gemiddeld €43,33 terwijl je in het goedkoopste campingland, Duitsland, maar €27,72 kwijt bent. Het overwegen waard dus als geld een rol speelt.

Stap 2: Wat voor soort camping zoek je?

Campings zijn er in vele soorten en maten. Van campings met meer dan 7000 gasten tot campings met slechts één kampeerplaats en alles daartussen. Daarnaast richten steeds meer campings zich op een specifieke groep themakampeerders. Jonge gezinnen, rustzoekers, natuurliefhebbers, jongeren, back to basic kampeerders of juist mensen die op zoek gaan naar luxe en veel voorzieningen. Ga bij jezelf na welke grootte van een camping goed bij je past en bij welk kampeerthema je jezelf het beste voelt. Dat laatste is vaak niet zo moeilijk maar de grootte is vooral de eerste keer lastiger in te schatten. Dat zal je toch eerst een paar keer moeten ervaren hoewel je op reviewwebsites hier vaak ook wel wat over leest.

Stap 3: Welke voorzieningen heb je nodig?

Vaak bepaalt het type camping ook voor een groot deel het aantal beschikbare voorzieningen. Grote campings hebben veel voorzieningen zoals kinder- en volwassenenanimatie, aquaparken en soms zelfs massagesalons. Maar ook op simpelere voorzieningen zoals: wifi op de camping, viswater, het toelaten van honden of de beschikbaarheid van een speeltuintje kun je een camping selecteren. Bepaal voor jezelf dus vooraf wat de minimum voorzieningen zijn die jij nodig hebt om een fijne vakantie te hebben.

Stap 4: Zoek op de juiste plaats!

Nu je dus weet waar je heen wilt, wat voor soort camping je zoekt en welke voorzieningen daar moeten zijn is het tijd om de zoektocht te beginnen. Op zondagmiddag op de bank met een stapel campinggidsen doe ik nog steeds maar vooral om tijdens stap 1 te bepalen waar we heen gaan. Daarna verplaatst de zoektocht zich toch naar het internet. Hoe ik dat aanpak zonder uren te surfen op het web?

Filteren, filteren, filteren

Het grote voordeel van online zoeken is dat je in campingzoekmachines al je wensen qua locatie, vakantiethema en voorzieningen kunt invoeren. Hierdoor hou je al snel nog maar een 10 tot 20 campings over. Op websites zoals die van de ANWB en ACSI heb je een campinggids met duizenden campings. Vooral bij ACSI heb je veel filters tot je beschikking om zo snel tot een selectie van campings te komen die aan jouw voorkeuren voldoen. Doe je dat liever toch op de bank dan is de ACSI app voor op je telefoon of tablet een aanrader.

Kleinere campings lastiger te vinden

Wat ik een nadeel vind van de bovenstaande grote (online) campinggidsen is dat lang niet alle kleine campings er in staan. Voor kleine campings moet je vaak wat beter je best doen maar ook deze zijn op het internet te vinden. Een mooi overzicht van kleine campings in Nederland kun je vinden bij Vekabo camping, SVR camping en Natuurkampeerterreinen.

Stap 5: Lees de reviews

Als je dan een handje vol campings hebt die aan jouw wensen voldoen is het tijd om deze aan een laatste check te onderwerpen. Reviews van echte gasten die jou voorgingen kunnen daarbij helpen. Je kunt dat doen door de ervaringen op kampeerblogs of reviewwebsites te lezen. Vooral Zoover is daar handig voor. Je kunt daar namelijk filteren op de datum waarop het bezoek plaatsvond en wie de review geschreven heeft. In een jaar tijd kan er immers veel veranderen op een camping en een gezin met jonge kinderen kan een camping heel anders beleven dan een ouder stel. Na het lezen van de reviews blijven er meestal maar één of twee perfecte campings over en is het dus tijd om te boeken.

Zo vind je dus jouw perfecte camping

Het klinkt zo misschien als een heel proces maar als je het een paar keer doorlopen hebt wordt het een tweede natuur. Je pikt dan in iedere regio zo de campings er uit die voor jou perfect zijn en kun je na het boeken snel beginnen met de voorpret. Succes met de zoektocht naar jouw perfecte camping!

_____________

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor Expeditie Vrijbuiter deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

 

Regenachtige dag? Bekijk deze tips bij regen op de camping!

Wat vond je van dit artikel?